2013. augusztus 24., szombat

Kuruc.info: Magyar nyelvű misével emlékeztek meg a bécsi dómban Szent István királyról

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Magyar nyelvű misével emlékeztek meg a bécsi dómban Szent István királyról
Aug 24th 2013, 15:44

Több ezer zarándok érkezett a bécsi magyar katolikus egyházközség meghívására Csonka-Magyarországról, a Felvidékről, Erdélyből és Őrvidékről. A hívők megtöltötték az Istvánról, az első keresztény vértanúról elnevezett gótikus székesegyház, a Stephansdom padsorait, és részben a padsorok közötti teret is. Az egybegyűlteket Simon Ferenc esperes, bécsi magyar lelkész köszöntötte, majd Udvardy György, a pécsi egyházmegye püspöke celebrált ünnepi misét.

Udvardy György prédikációjában olyan uralkodóként és olyan hívő emberként jellemezte I. István királyt, aki a bibliai példabeszédben szereplő emberhez hasonlóan "házát kősziklára építette". István "Jézus Krisztus tanítására épített, mert rá építeni érdemes, az ő tanítása nem múlik el, hanem örök érvényű" - mondta.

A magyar nép tudatában, önazonosságában István király személye megkérdőjelezhetetlen, azt egyetlen történelmi kor vagy csoportosulás sem tudta megkerülni - hangsúlyozta Udvardy György. "Szent István kitörölhetetlenül belevéste népünk lelkébe az ő példáját" - fogalmazott. István király "hivatkozási pont, akit nem tudunk megkerülni, akitől tanulni akarunk" - jelentette ki.

A bécsi székesegyházban már hagyományosan, minden évben augusztusában magyar nyelvű istentiszteletet tartanak az államalapító magyar király emlékére Ausztriában élő magyarok, valamint magyarországi és határon túli zarándokok, hagyományőrző csoportok részvételével. Az idén mintegy negyven csoport érkezett Bécsbe. A misén jelen volt Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet, valamint ausztriai magyar egyesületek és szervezetek vezetőségi tagjai.

Az istentisztelet után a dóm melletti téren magyar néptánc- és népének-bemutatót tartottak a hagyományőrző együttesek, majd az érseki palotába várták szeretetvendégségre a részvevőket.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése