2013. augusztus 24., szombat

Kuruc.info: Szeszélyes évjárat: kaptak hideget és meleget is a borászok

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Szeszélyes évjárat: kaptak hideget és meleget is a borászok
Aug 24th 2013, 20:11

Az idei szüret után várhatóan mintegy 2,5-3,0 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe. A szakemberek szerint a minőség jó, a mennyiséget jelentősen befolyásolja majd a következő hetek időjárása. Az InfoRádió Szászi Endre badacsonyi és Simkó Zoltán egri borászt kérdezte az évjáratról.

Szeszélyes volt a tavasz, virágzáskor is hűvös volt, ez például meglátszik az ottonel muskotály szőlőn is, hiszen többnyire annyira madárkásak (ritka és apró szeműek) a fürtök, mintha kéknyelű lenne, de ami van, az nagyon egészséges - ezzel kezdi az évjárat jellemzését Szászi Endre. A badacsonyi borász elmondta, augusztus utolsó hetében elkezdi szedni az ottonel muskotály fajtát.

A borász szerint a minőség jó, de a mennyiséggel ismét gond lehet, ugyanis késő téli és tavaszi nagy mennyiségű csapadék után a nyár nagyon meleg és aszályos volt, így a bogyókban kevés a lé. Különösen a kékszőlők szenvedték meg a vízhiányt, de a vörösbort adó fajták szürete később, mintegy két hónap múlva kezdődik, és addig még javulhat a helyzet. Ha ugyanis az ősz első felében kellő mennyiségű - vagyis nem túl sok - eső esik, akkor a szedés idején minőség és mennyiség szempontjából is megfelelő lesz a szőlőfürtök létartalma.

A Badacsonyi borvidékhez hasonló a helyzet Egerben is. Simkó Zoltán egri borász így jellemezte az ottani helyzetet: a minőség nagyon jó, de a mennyiséggel nem elégedettek a gazdák. Simkó is kiemelte, ha optimális mennyiségű esőt kapnak szeptemberben a szőlőültetvények, akkor minden tekintetben kiemelkedő lehet a szüret.

Szászi Endrétől megtudtuk, hogy májusra már 450 milliméter csapadék leesett, szemben a 2011-ben és 2012-ben mért egész évi (!) 300 milliméteres mennyiséggel. A nyár elején ezért nagyon bizakodóak voltak a termelők, az újabb aszályra senki sem gondolt. Tény ugyanakkor, hogy az év első felében hullott bőséges csapadék így is hatalmas jelentőségű, hiszen nélküle még az is előfordulhatott volna, hogy egyes szőlőültetvények túl sem élik a harmadik aszályos évet.

Mindig abban bízunk, hogy a következő év az majd jobb lesz, csapadék szempontjából is - mondta Szászi Endre. Az idei jobb is, de a csapadék eloszlása szempontjából már nem annyira ideális. Ez mindig is így volt, ideálisnak mondható évjárat általában kettő akad egy évtizedben, a többi pedig a szélsőségekről szól: vagy túl sok a csapadék, vagy túl kevés. Szászi szerint az elmúlt időszak két ideális évjárata 2003 és 2006. De a többi éven is helyt kell állni, akkor is meg kell alkotni azokat a borokat, amelyek megalapozzák és éltetik egy pincészet jó hírét.

A borász arról is beszélt, hogy az ilyen aszályos időszakokban fel szokott merülni a szőlők öntözésének dilemmája. Szászi Endre nem ért egyet az öntözés-pártiakkal, mint mondta: szerencsére a badacsonyi borvidéken nem is találkozni ilyen szándékkal. A borász szerint a szőlő öntözésével az ember belenyúl a természet "munkájába", és ebben az esetben már másmilyen a végeredmény, vagyis nem eredendően természetes a bor.

Megkezdődött a szüret - szedik a korai szőlőfajtákat

Már szedik a korai szőlőfajtákat, például a csabagyöngyét és az Irsai Olivért Balatonboglár és Etyek környékén - mondta Horváth Csaba az MTI érdeklődésére. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) főtitkára hozzátette: a korai fajták szüretelése a nagy meleg miatt kezdődött meg mintegy másfél héttel ezelőtt, védeni kell ugyanis a savakat, a minőség megőrzése érdekében.

Az idei szüret után a becslések alapján mintegy 2,5-3,0 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe. A mennyiséget jelentősen befolyásolja majd a következő hetek időjárása. Ha folytatódik az aszály, tovább csökken a mennyiség, de egy hosszan tartó csapadékos periódus is negatívan hathat. Ez utóbbi esetben ugyanis megjelenhet a szürke rothadás mint károsító tényező. Hozzátette: a legtöbb helyen a szőlő egészséges. Bár a növényegészségügyi védekezés az idén nehezebb volt a szokásosnál, sikerült a gazdálkodóknak a problémákat megoldani. Így sem peronoszpóra-, sem lisztharmat-fertőzés nem volt, bár többet kellett permetezni, mint tavaly. Az aszály a savak lebomlása miatt okoz gondot. A munka dandárja most kezdődik - mondta a főtitkár. Emlékeztetett: a cserszegi fűszeres szedése is megkezdődött Soltvadkert környékén, azaz a kunsági borvidéken is elindult a szüret.

(InfoRádió - MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése