2013. október 1., kedd

Kuruc.info: Válogatott történelem: sorozat a magyar labdarúgó-válogatott elmúlt 20 évéről - 1. rész: Mészöly harmadszor

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want free Kindle ebooks?

Sign up to receive the best freebie Kindle ebook deals in your email every day.
From our sponsors
Válogatott történelem: sorozat a magyar labdarúgó-válogatott elmúlt 20 évéről - 1. rész: Mészöly harmadszor
Oct 1st 2013, 14:42

1. rész: Mészöly harmadszor (1994-95)


1994 nyaráig Verebes József volt a labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, és Laczkó Mihály az MLSZ elnöke. E két vezetővel válogatottunk addig soha nem látott mélységekbe zuhant. A rosszul megszervezett felkészülési mérkőzéseknek is köszönhetően, a mágusnak kikiáltott "magyar Mourinhoval" (vagy Mourinho a portugál Verebes?) a kispadon 8 meccsen összesen 2 döntetlent tudtunk kiharcolni, miközben például Eindhovenben hetet kaptunk a Hollandoktól. Nyilvánvaló volt, váltani kell. Az időzítés viszont nem igazán sikerült. Kevesebb mint egy hónappal az Eb-selejtezők előtt felforgatni mindent, sokak szerint hibás döntés volt. Mindenesetre Laczkó, és Verebes ment, az elnöki széket Benkő László foglalta el, a kispadot pedig Mészöly Kálmán.

Az a Mészöly Kálmán, aki játékos korában (jó rég, a hatvanas években), posztján a világ legjobbjai közé tartozott, és mindent tudott a labdarúgásról, és akit immár harmadszorra kértek fel a szövetségi kapitányi posztra. 1981-ben még csodát művelt: egy lesajnált csapatot vezetett ki a spanyolországi világbajnokságra, és ott az elmúlt 47 év legjobb magyar világbajnoki eredményét érte el (igaz, akkor még olyan labdarúgók szaladgáltak címeres mezben, mint Nyilasi, Törőcsik, Fazekas, Bálint, Bodonyi, hogy csak a legnagyobbakat említsem) valamint ő tette le az alapjait, annak a gárdának, amely 1984-1985-re a világ élvonalába küzdötte fel magát, de már Mezeyvel a kispadon. A kilencvenes évekre viszont már minden hitelét elvesztette a szurkolók szemében. Addigra kiderült, hogy a legendás Szőke Szikla, nem csak játékosként, hanem sportvezetőként sem vetette meg a bundát, útját pedig folyamatos botrányok kísérték: káromkodós hangfelvétel az 1981-es magyar-norvég vb-selejtezőről, eltiltás 1988-ban, összetűzés a sportriporter Knézy Jenővel, szurkoló lefejelése...

Lényeg, hogy pár héttel az Eb-selejtezők megkezdése előtt Mészöly lett a szövetségi kapitány - harmadszor. Nem volt könnyű helyzetben, ugyanis az elmúlt 25 év legjobb magyar labdarúgói, a Détári, Kiprich, Kovács Kálmán hármas már harminc fele jártak, és pályafutásuk is leszállóágba került. Détári Olaszországból Svájcba szerződött, Kovács hosszú és sikeres légióskodás után újra itthon rúgta a labdát, és Kiprich ideje is lassan kitelt Rotterdamban, pedig micsoda karriert futott ott be:

Az utánuk következő generáció pedig nem volt annyira tehetséges, és nemzetközi téren is tapasztalatlannak számítottak. Ennek ellenére a kezdés viszont jobban sikerült a vártnál: itthon az első selejtezőn döntetlent értünk el a törökökkel, és barátságos mérkőzésen szintén döntetlen a németek ellen. Az évet viszont két újabb vereséggel fejeztük be, Stockholmban, Détári utolsó válogatott fellépésén, kétgólos vereség a svédektől, majd az Azték Stadionban kaptunk nagy ruhát a mexikóiaktól. Így addig példátlan módon, 1994-ben egy darab válogatott találkozót sem sikerült megnyernünk, pedig 12 alkalmunk lett volna rá.
Az 1995-ös évet viszont győzelemmel kezdtük! Közel másfél év, és 12 mérkőzés után nyertünk újra. Igaz, hogy az ellenfél a lett válogatott volt, de azért mindenki örült. A lendület kitartott egész tavasszal, előbb otthon ikszeltünk a svájciakkal, majd szintén otthon legyőztük a vb-bronzérmes svédeket.

Nyáron viszont kártyavárként omlott össze az addig felépített építmény: vereség Izlandon, majd Siófokon Izrael is jobbnak bizonyult nálunk (ez az igazi szégyen). A két utolsó Eb-selejtezőn is kikaptunk, előbb Isztambulban, Kiprich József hetvenedik, egyben utolsó válogatott mérkőzésén 0-2-re a törököktől, majd Zürichben (ahol néhány hete a Ferencváros nyert 3-0-ra Bajnokok Ligája csoportmeccsén) kaptunk egy hármast a svájciaktól. Viszont Mészölynek legalább a szép búcsú megadatott, novemberben a Fáy utcában, mindössze 3000 néző előtt, az addig mumusnak számító izlandiakat győztük le a lehető legkisebb különbséggel.

Az Eb-selejtező csoportunkban a negyedik helyen végeztünk, 8 meccsen mindössze 7 gólt rúgva, ennek ellenére semmi jel nem mutatott arra, hogy a következő mérkőzésen már nem Mészöly ül a kispadon, és Benkő az elnöki székben. De ez már egy másik történet...

A Mészöly-éra válogatott mérkőzései:


A korszak válogatott játékosa: Kiprich József

Kiprich 1984 és 1995 között hetvenszer húzta magára a válogatott mezt, és 28 gólt szerzett. Részt vett az 1986-os mexikói világbajnokságon. Emlékezetes mérkőzései közé tartozik az 1984-es bécsi osztrák-magyar, ahol 2 gólt szerzett. 1991-ben szintén 2 gólt szerzett Santanderben, ahol 4-2-re vertük a spanyolokat. Ugyanebben az évben Mészöly második kapitányi korszakának utolsó mérkőzésén Moszkvában 2-2-őt játszottunk a szovjetekkel, és mindkét magyar gólt "Kipu" szerezte. Első és egyetlen mesterhármasát 1992-ben rámolta be a katariak hálójába, Dohában. A törökök elleni vereséggel tőle méltatlan búcsút vett a válogatott-tól...


A végén egy pár szót ejtenék a nézőszámokról is. Az első Eb-selejtezőre, és a németek elleni barátságos meccsre még kijött a Népstadionba 20000 ember, utána viszont a vereségek és a lehetetlen játék megtették a hatását: a lettek ellen hatezren, a svájciak ellen tizenháromezren, a svédek ellen nyolcezren (pedig a vendégeknél világsztárok szerepeltek) voltak a lelátókon. Izrael ellen még megtelt a siófoki aréna, de ez inkább a jó időnek, és a Balatonnak szólt.

Magyar Harcos

A szerző korábbi  írásai:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése