2013. október 1., kedd

Kuruc.info: Madách Imrére emlékeznek szombaton Csesztvén halálának 149. évfordulóján

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
Madách Imrére emlékeznek szombaton Csesztvén halálának 149. évfordulóján
Oct 1st 2013, 05:38

Madách Imrére emlékeznek szombaton a Nógrád megyei Csesztvén a költő- író halálának 149. évfordulóján. Palman Imre elmondta: az emléknap programja a római katolikus templomban kezdődik kora délután, ahol a polgármesteri köszöntő után az idén 150 éves Balassagyarmati Dalegylet, majd Kocsis Dénes színművész műsorát hallgathatják meg az emlékezők.

Ezt követően a Madách Imre Emlékházban, Magyarország egyetlen Madách-emlékhelyén a Somoskői Harsona Trió ad koncertet és Praznovszky Mihály irodalomtörténész mond ünnepi beszédet. Kétkedő hit, könnyező gyönyör... címmel mutatják be műsorukat a Balassi Bálint Gimnázium tanulói, majd az emléknap zárásaként P. Kerner Edit Madách-díjas előadóművész mond részleteket T. Pataki László Lidércláng című monodrámájából az emlékház pinceklubjában.

Madách Imre 41 éves korában Alsósztregován halt meg 1864. október 5-én. 1844 decembere és 1853 szeptembere között lakott Csesztvén. Itt élte házassága boldog éveit, ekkor lett tevékeny részese a megye politikai életének, majd innen hurcolták börtönbe 1852 nyarán, amiért Kossuth Lajos titkárát bújtatta. A csesztvei kúria 1964-ben kapott múzeumi funkciót, akkor hozták létre az első állandó kiállítást is.

Az emlékmúzeumot egy éve újították fel a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében. A megszépült épületben új állandó kiállítást is avattak. A látogatók láthatják többek között Madách Imre és felesége, Fráter Erzsébet öltözékeit, a múzeumban modern technikai eszközökkel mutatják be a költő-író életútját az életműre, Az ember tragédiájára koncentrálva.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése