2013. október 1., kedd

Kuruc.info: Nagybánya polgármestere magasról tesz a rajvédőkre - még a cigányok is hasznosnak tartják a védőfalat

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
2012 Intl Green Construction Code

Sign up for the most comprehensive introductory course available on the web for the 2012 International Green Construction Code (IgCC). Just $29.
From our sponsors
Nagybánya polgármestere magasról tesz a rajvédőkre - még a cigányok is hasznosnak tartják a védőfalat
Oct 1st 2013, 17:56

A nagybányai polgármester nem bontatja le azt a falat, amellyel a cigánygettót kerítettek el a városban. Az Agerpres hírügynökség szerint Catalin Chereches a vitatott fal mellett tartott sajtótájékoztatót azután, hogy a legfelsőbb bíróság múlt pénteken jogerős ítéletben marasztalta el a fal felépítése miatt.

A bíróság tulajdonképpen az Országos Diszkriminációellenes Tanács elmarasztaló határozatát erősítette meg. A tanács 2011-ben 6000 lejes (406 ezer forintos) bírságot rótt ki a polgármesterre a diszkriminatívnak ítélt falépítés miatt, de csak javasolta a fal lebontását.

Catalin Chereches újságíróknak azt mondta: az ítélet csupán azt jelenti, hogy nem kapják vissza a már két évvel ezelőtt kifizetett bírságot. "Legyen boldog a diszkriminációellenes tanács a 6000 lejével. (...) Mi úgy folytatjuk a roma közösség integrálására vonatkozó terveinket, ahogy jónak látjuk" – idézte az Agerpres.

A sajtótájékoztató végén a nyomornegyed néhány cigány lakója is elmondta véleményét. Ők állítólag nem érzik, hogy hátrányosan megkülönböztették volna őket a másfél méter magas fal felépítésével. Hasznosnak találták a falat, mert így a gyermekeik nem juthatnak ki a nyomornegyed melletti forgalmas útra.

Nagybánya polgármestere 2011 nyarán emeltetett százméternyi falat a város egyik nyomornegyede köré. Azzal indokolta a fal megépítését, hogy az ottani néhány panelházban élő cigánycsaládok rendszeresen zaklatják a környékbelieket, a legalapvetőbb higiéniai szabályokat sem hajlandóak betartani, és a környéken sok bűncselekmény történik.

Az intézkedés ellen több rajvédő szervezett tiltakozott, és több per tárgyát is képezte. Június elején a Bukaresti Táblabíróság jogerős ítéletben utasította el a Romani Criss cigány jogvédő szervezet keresetét, és a fal felállításának a törvényessége mellett foglalt állást.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése