2013. október 1., kedd

Kuruc.info: A TASZ szerint "félelemből" akarta kiirtani az összes magyart a sajóbábonyi cigánycsürhe

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Make fitness a way of life

Sign up at a 24 Hour Fitness near you for a 7 day free trial. Join a class and find a community!
From our sponsors
A TASZ szerint "félelemből" akarta kiirtani az összes magyart a sajóbábonyi cigánycsürhe
Oct 1st 2013, 07:45

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint a bíróság súlyosabb bűncselekményben találta bűnösnek a sajóbábonyi cigányokat, mint amit elkövettek. A jogvédő szervezet úgy véli: egyértelmű, hogy az elkövetőket nem magyarellenes előítélet motiválta a támadáskor, hanem az, hogy "féltek az általuk gárdistáknak véltek támadásától".

Mint korábban megírtuk: a Debreceni Ítélőtábla hétfőn helyben hagyta a Miskolci Törvényszék ítéletét, amely magyarok elleni rasszista bűncselekmény elkövetésében találta bűnösnek azokat a cigányokat, akik 2009 őszén többek között a magyarok kiirtásával fenyegetőztek, de konkrétan rá is támadtak egy magyar család autójára Sajóbábonyban.

A cigánycsürhe által megtámadt autó

2009. november 15-én a Borsod megyei Sajóbábony település határában, a cigánysor közelében a cigányok karókkal, botokkal ütlegelni kezdtek egy autót, aminek utasait "gárdistáknak vélték". Az autó két utasa könnyebben megsérült. A településen előző nap konfliktus alakult ki a helyi cigányok és a Jobbik rendezvényét biztosító, gárdista egyenruhát viselők között, amiért a Jobbik helyi vezetője behívta az Új Magyar Gárda keleti dandárjának majd 600 tagját. Ezért - fogalmaz a cigánymosdató HVG - "alappal tarthattak a romák" a Sajóbábonyba gépjárművekkel tartó "szélsőséges szimpatizánsok" erőszakos vagy megfélemlítő cselekményeitől.

A Miskolci Törvényszék 2013. május 9-i elsőfokú ítéletében rongálás mellett gyűlölet-bűncselekmény (közösség tagja elleni erőszak) elkövetésében találta bűnösnek a cigányokat.

A Debreceni Ítélőtába hétfői döntésében az enyhe súlyosítás indokaként azt hozta fel, hogy "a fokozott rendőri jelenlét alkalmas volt a köznyugalom megzavarására". Ez az érvelés a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint abszurd, hiszen a rendőrök eredetileg a "szélsőségesek" közeledte miatt voltak fokozottan jelen a település határában. "A közösség tagja elleni erőszak minősítése kapcsán a szóbeli indokolás igen alacsony színvonalú volt, nem tért ki a cselekmény indítékának elemzésére, és arra sem, hogy milyen alapon áll meg a magyarság elleni cselekmény" - írták közleményükben az ítélet után.

A TASZ szerint a bíróság súlyosabb bűncselekményben találta bűnösnek az elkövetőket, mint amit elkövettek. "A közösség tagja elleni erőszak mint gyűlölet-bűncselekmény lényege ugyanis az, hogy az elkövető előítéletes egy csoporttal szemben, alacsonyabb rendűnek tartja a csoport tagjait, és ettől az érzülettől vezérelve követi el cselekményét" - írják. (Tehát, ha a cigány a "parasztot" meg akarja gyilkolni  "Holnapra megölünk minden magyart!" felkiáltással, az nem számít gyűlölet-bűncselekménynek, csak ha a magyar pl. csúnyán néz a "rettegő romára" - a szerk.)

A rajvédő szervezet szerint az ügy körülményeiből, a vádlottak vallomásaiból is egyértelmű, hogy az elkövetőket nem magyarellenes előítélet motiválta a támadáskor, hanem az, hogy "féltek az általuk gárdistáknak vélt személyek támadásától", el akarták őket űzni a településükről. "A magyarországi roma közösségek ebben az időben a sorozatgyilkosság miatt traumatizált állapotban voltak, de a Debreceni Ítélőtábla szerint azonban mindez csak ürügy volt" - folytatódik a mosdatás.

A TASZ kiemeli: miközben egyre több ügyben merül fel "romákkal" szemben a rasszizmus vádja, továbbra is azt látják, hogy "romákat érő rasszista megfélemlítés", erőszak esetében a hatóságok gyakran tétlenek vagy nem elég hatékonyan járnak el. Holott a gyűlölet-bűncselekmény tényállás a hátrányos helyzetű csoportok védelmét szolgálja.

"Mindez azt a látszatot kelti, mintha Magyarországon a romák szítanák a gyűlöletet, és a nem romáknak lenne származásuk miatt félnivalójuk. Ez pedig a szélsőjobb retorikája, amitől a kormánynak és a jogalkalmazó szerveknek is el kellene határolódniuk" – mondta Jovánovics Eszter, a TASZ Romaprogramjának vezetője.

(HVG nyomán)

Kapcsolódó:

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése