2013. október 1., kedd

Kuruc.info: Babócsai gazdák: Olyanok kapták a földet, akiknek semmi közük a földműveléshez - kimondták a halálos ítéletet a falura

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Curious about the benefits of meditation?

In just a few minutes daily, this course will teach you how to relax and relieve stress. Even with a full schedule, you will want to make time for this!
From our sponsors
Babócsai gazdák: Olyanok kapták a földet, akiknek semmi közük a földműveléshez - kimondták a halálos ítéletet a falura
Oct 1st 2013, 15:15

Mi keresnivalója van a babócsai földeken két budapesti egyetemistának, vagy egy kaposvári Sefag-alkalmazottnak? Mennyivel van náluk jobb kezekben ez a föld, mint azoknál a helyi gazdáknál, akik egész életüket földműveléssel töltötték, s megfelelő szakértelmük, gépparkjuk van a gazdálkodáshoz? Az állami tulajdonú – az NFA, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park – vagyonkezelésébe tartozó földek hasznosítására kiírt pályázat eredményhirdetése óta leginkább ez a kérdés foglalkoztatja a babócsai és bolhói gazdák többségét. A Sonline összeállítása.

A babócsai Kovács István a maga és öt másik dél-somogyi családi gazdálkodó képviseletében kereste meg a Sonline szerkesztőségét azzal: szeretnék végre megtudni, mi az oka, hogy az állami földekre kiírt pályázatokból a helyi családi gazdaságok szinte teljesen kimaradtak.

– Ugyanakkor olyanok jutottak itt földhöz, akik soha életükben nem dolgoztak mezőgazdaságban, s semmilyen kötődésük nem volt eddig ehhez a vidékhez – állítják –, illetve olyan cégek, melyek területe az 1200 hektár többszörösét is meghaladja, jóllehet ezt a pályázati kiírás kizáró okként tartalmazza. Elképzelni sem tudjuk, miként fogja a Babócsán frissen megszerzett 150 hektárját megművelni két budapesti egyetemista, vagy a közel száz hektárját egy kaposvári Sefag-alkalmazott. S azt sem, hogy hol érvényesült esetükben az életvitelszerű mezőgazdasági tevékenység szempontja? Az ösztöndíj, vagy a Sefag-bér mellett mindenesetre nem rossz kiegészítő jövedelem a föld után járó állami támogatás. A helyi családi gazdálkodók pedig, akik próbálnak tisztességesen megélni a földekből, családjukat mezőgazdasági tevékenységből eltartani, ismét szűkös éveknek néznek elébe. Meg se szólalunk, ha olyan nyer, akinek köze van ehhez a földhöz. Ezek a területek egykor a babócsai emberek tulajdonában voltak. Most olyanok kapták meg, akiknek semmi közük a földműveléshez, és semmi közük ehhez a vidékhez...

A dél-somogyi gazdák állítják: a nyertesek személye szorosan kötődik a babócsai Határőr Zrt.-hez: magánszemélyeken és egy kft.-n keresztül gyakorlatilag a 400 állami hektárból 350 a cég kezére került.

– Állami milliókkal támogatni ezt a társaságot olyan, mint vizet önteni a Drávába – mondta Kovács István. – Ráadásul a zrt. haszna az utolsó forintig elkerül innen, hiszen a tulajdonosoknak semmi köze nincs ehhez a vidékhez. A négy falu nem sok hasznát látja a működésüknek; alig 50 embert foglalkoztatnak, miközben Babócsának 1600, Bolhónak 800 lakosa van.

A helyi gazdák arról beszélnek: a kormány a családi gazdaságok erősítését ígérte, a földpályázat is ezt a célt volt hivatott szolgálni. Ők azonban úgy látják, hogy épp az ellenkezője történik. – Sokunk véleménye, hogy becsapták a vidéket, becsapták az embereket, s kimondták a halálos ítéletet a falura. Hiszen minek is jönnének ide vissza a fiatalok? Gazdálkodniuk nincs hol, a zrt.-nek pedig nem kellenek...

– Ha az eredeti cél érvényesül, s valóban a helyi családi gazdaságok erősítése történt volna, az növelhette volna a falvak megtartó erejét. Az én esetemben is arra kellett volna a megpályázott föld, hogy az unokám az egyetem elvégzése után hazajöhessen és átvehesse a családi gazdaságot – tette hozzá Kovács István.

A dél-somogyi gazdálkodók elmondták: a pályázattal kapcsolatos észrevételeiket elküldték Bitay Mártonnak, az állami földprogramért felelős államtitkárnak.

Megszűnő állattartás

A városiak gyakran megszólják a falusi embert, amiért mára jóformán megszűnt falun az állattartás – mondta Kovács István. – Akarja tudni, hogy valójában miért nem tart már senki állatot mifelénk? Nem lustaságból, hanem mert a négy község határában az összes rét a zalaegerszegi központú társaság kezében van. Babócsáról az összes széna az ország más vidékeire utazik. Itt tart ma a magyar vidék, és a helyzetén az ilyen kimenetelű földbérleti pályázatok csak tovább rontanak. Kíváncsi vagyok, az a bíráló bizottság, amelyik ilyen döntéseket hozott, tudta-e, hogy ezzel porig alázza az egész magyar gazdatársadalmat?

Nekem ez a 70 hektár nagy lehetőség

– Nem tudom, hogy másutt voltak-e visszásságok, s azt sem, hogy kik és miért gerjesztik ezeket az ügyeket, de az esetemben biztosan nincs igazuk - mondta Várfalvai Gábor, az egyik nyertes. – Nem vagyok fővárosi ügyvéd, sem földspekuláns. 34 éves agrármérnök vagyok, s az állandó lakcímem Babócsán van. Nekem az elnyert 70 hektár nagy lehetőség. Édesapámnak valóban vannak részvényei a babócsai zrt.-ben, azonban jó ideje önálló életet élek, szó sincs arról, hogy a társaság számára nyertem volna meg ezt a földterületet.

(Sonline)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése