2013. szeptember 21., szombat

Kuruc.info: "Hitetlenekre" vadásztak a legkevesebb 39 embert meggyilkoló terroristák Nairobiban - külföldiek az áldozatok között

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
The Vegan Vegetarian Online Cooking School

Learn how to cook vegan in the comfort of your home with this cooking course. Enroll today for just $74!
From our sponsors
"Hitetlenekre" vadásztak a legkevesebb 39 embert meggyilkoló terroristák Nairobiban - külföldiek az áldozatok között
Sep 22nd 2013, 05:08

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elítélte a nairobi terrortámadást, a hivatalos jelentések szerint a halálos áldozatok között franciák és kanadaiak, a sérültek között amerikaiak is vannak.

Uhuru Kenyatta kenyai elnök szombat este televíziós beszédben jelentette be, hogy az as-Sabab szomáliai iszlamista lázadószervezet által egy nairobi bevásárlóközpont ellen végrehajtott támadásban legkevesebb 39 ember vesztette életét, a halottak között gyermekek is vannak. Egy kormánytisztviselő vasárnap hajnalban azt közölte, hogy a sebesültek száma mintegy háromszáz.

Zoom

A terrortámadást szombaton délután fegyveresek vaktában lövöldöző mintegy tízfős csoportja hajtotta végre a zsúfolt Westgate Mall nevű bevásárlóközpontban. Az automata fegyverekkel és kézigránátokkal felszerelkezett támadók több túszt is ejtettek. A hírügynökségek a hajnali órákban arról számoltak be, hogy néhány fegyveres még mindig a bevásárlóközpontban tartózkodik és túszokat tart fogva. A túszok száma nem ismert. A kenyai biztonsági erők egyik lépviselője elismerte, hogy az akció hajnalban még tart, és a túszok kiszabadítását ígérte. Néhány túszt állítólag már sikerült kiszabadítani.

Külföldiek az áldozatok között

Az áldozatok között külföldiek is vannak. Hivatalos párizsi és ottawai bejelentés szerint két francia és két kanadai állampolgár vesztette életét. Londonban William Hague külügyminiszter szombat este annyit közölt, hogy a támadás áldozatai között brit állampolgárok is vannak. Pontos számot azonban nem említett.

Zoom

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy a sebesültek között több amerikai állampolgár is van. John Kerry külügyminiszter az Egyesült Államok támogatását ígérte a kenyai kormánynak.

"Hitetlenekre" vadásztak a terroristák

Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel kapcsolatban álló as-Sabab szomáliai iszlamista lázadószervezet szombaton este Twitter-üzenetben jelentette be, hogy "harcosai" hatoltak be a központba, ahol megöltek - mint állították - "több mint 100 kenyai hitetlent". A közlemény szerint az akció megtorlás volt azért, hogy a Szomáliával szomszédos Kenya csapatai ellenük avatkoznak be a szomáliai polgárháborúba, immár két éve.

Kenyatta elnök több családtagja is meghalt a támadásban

Kenyatta elnök beszédében azt is közölte, hogy a támadásban "nagyon közeli családtagjai" is életüket vesztették. "Legyőzzük a terrorizmust" - hangoztatta az elnök, aki szerint a támadás célja a kenyai nemzet megfélemlítése és megosztása volt.

Zoom

Hasszán Sejk Mohamud szomáliai elnök részvétét fejezte ki a kenyai kormánynak a történtek miatt. Az elnök elítélte a terrortámadást, és támogatást ígért Kenyának a radikális iszlamisták elleni harcban.

Az ENSZ BT elítélte a terrortámadást

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa éles hangú közleményben ítélte el a terrortámadást. A terrorizmus a legnagyobb fenyegetést jelenti a nemzetközi békére és biztonságra - szögezte le a 15 tagállam által támogatott határozat.

A nairobi bevásárlóközpont elleni a legjelentősebb terrortámadás volt Kenyában 1998 óta, amikor az al-Kaida terrorszervezet felrobbantotta az ottani amerikai nagykövetséget, kioltva több mint kétszáz ember életét. A sababisták közleményükben azt hangoztatták: már számos alkalommal figyelmeztették a kenyai kormányt, hogy "drámai következményei" lesznek a kenyai csapatok szomáliai állomásoztatásának. "Hosszú ideje harcolunk a kenyaiak ellen hazánkban, de most eljött az ideje, hogy az ő országukba helyezzük át a háborút" - fogalmazott a közlemény, amely követelte, hogy Kenya vonja ki minden katonáját Szomáliából.

A kenyai csapatok egy többnemzetiségű afrikai békefenntartó erő részeként tartózkodnak Szomáliában, ahol a mogadishui kormányt támogatják a fegyveres felkelést folytató muszlim vallási fundamentalisták ellenében.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése