2013. szeptember 21., szombat

Kuruc.info: Ismét érik a nagykoalíció Németországban

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
New Thought, New You!

How to create a joyful life of Health, Wealth, Love & Prosperity. This online course is taught by Rev. Scott DeMarco. Enroll today for just $125.
From our sponsors
Ismét érik a nagykoalíció Németországban
Sep 21st 2013, 11:46

A vasárnapi német parlamenti választások előtti utolsó felmérések alapján rendkívül szoros végeredmény várható, a kormánypártok és a parlamenti ellenzék támogatottsága nagyjából egyenlő.

Az adatok alapján biztosnak tűnik, hogy Angela Merkel és a konzervatív CDU/CSU pártszövetség tovább folytathatja a kormányzást, de bizonytalan, hogy melyik párttal léphet koalícióra.

Az is biztosnak tűnik, hogy továbbra is a szociáldemokratáké (SPD) lesz a második legnagyobb frakció, és lesz képviselőcsoportja a Baloldalnak és a Zöldeknek, de megjósolhatatlan, hogy kiesik-e vagy bent marad a Bundestagban a liberális FDP, és átlépi-e az 5 százalékos bejutási küszöböt az Alternatíva Németországnak (AfD) párt.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap szombati számában megjelent felmérés szerint a CDU/CSU a szavazatok 39,5 százalékára számíthat, a koalíciós társ FDP pedig 5,5 százalékot szerezhet. A kormánypártok így együtt 45 százalékra számíthatnak, és 45 százalékos a parlamenti ellenzéki pártok összesített támogatottsága is (SPD: 27 százalék, Baloldal: 9 százalék, Zöldek: 9 százalék). Az euroszkeptikus AfD 4,5 százalékot szerezhet az Allensbach közvélemény-kutató intézet vizsgálata alapján.

A Bild című lapban szombaton közölt felmérés szerint a konzervatívok 39 százalékon, a liberálisok 6 százalékon állnak. A kormányoldal 45 százalékával szemben az ellenzéki pártok 44 százalékos támogatottsággal rendelkeznek (SPD: 26 százalék, Baloldal: 9 százalék, Zöldek: 9 százalék). Az AfD 4 százalékot szerezhet az Emnid intézet felmérése szerint.

A statisztikai hibahatár miatt az FDP-re és az AfD-re egyaránt érvényes, hogy parlamenti képviselettel rendelkező, de parlamenten kívüli párt is lehet a következő ciklusban.

Az adatok alapján az SPD nem tud kormányt alakítani remélt koalíciós partnerével, a Zöldekkel. A parlamenti ellenzék mindhárom pártjának összefogása nem valószínű, mert az SPD és a Zöldek is elutasítják a kormányzati együttműködést a reformkommunista Baloldallal.

A konzervatívok szeretnék folytatni a kormányzást a liberálisokkal. Ez elsősorban a bejutási küszöb közelében álló két párt, az FDP és az AfD eredményétől függ. Amennyiben a CDU/CSU és az FDP nem szerez elég támogatást a folytatáshoz, valószínűleg felújítják a 2005-2009-es nagykoalíciót, a konzervatívok és a szociáldemokraták közös kormányzását.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése