2013. szeptember 21., szombat

Kuruc.info: Kárpátalja elárulása: ellenzéki támogatással iktatták törvénybe a magyar-ukrán alapszerződést 1993 májusában

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Make fitness a way of life

Sign up at a 24 Hour Fitness near you for a 7 day free trial. Join a class and find a community!
From our sponsors
Kárpátalja elárulása: ellenzéki támogatással iktatták törvénybe a magyar-ukrán alapszerződést 1993 májusában
Sep 21st 2013, 13:25

Saját frakciótársai hazaárulózták le joggal az MDF-es külügyminisztert, Jeszenszky Gézát 1993-ban az ukrán-magyar alapszerződés tárgyalásakor. Domány András 19 évig volt parlamenti tudósító, amire ő nem emlékszik, talán meg sem történt. A hvg.hu az ő segítségével idézi fel a rendszerváltásnak nevezett bohózat politikatörténetének néhány emlékezetes esetét.

Az ellenzék mentette meg a kormányt saját radikálisaival szemben 1993. májusában. A magyar-ukrán jószomszédsági és együttműködési szerződésről volt szó, amelyet már 1991 végén aláírtak, de a törvénybe iktatás csúszott. A bírálók főleg a következő, hazaárulással felérő mondatot kifogásolták, hogy „A Felek tiszteletben tartják egymás területi épségét, és kijelentik, hogy egymással szemben nincs, és nem is lesz területi követelésük".

Jeszenszky Géza, a nemzetközi kapcsolatokat kutató történészből lett külügyminiszter, azzal magyarázta volna a magyarázhatatlant, hogy a szerződés mennyi előnyt ígér a kárpátaljai magyarságnak, a legkeményebb támadásokat a kormánypárti frakciókból kapta, vagy az onnan kilépett függetlenektől. A korábban MDF-es, ekkor független, a következő ciklus egy részében kisgazdapárti G.Nagyné Maczó Ágnes jogász például így fogalmazott: „…itt békességben, örömmel, dalolva mondanánk le a határon túl élő magyarokról! Ami ugyanis Kádár Jánosnak nem sikerült – bár 1957-ben megkísérelte –, most az önmagát 15 millió magyar miniszterelnökének valló Antall Józsefnek a demokráciában, hatpárti előzetes egyeztetéssel sikerülni fog. A Házon, őszerinte, biztos, hogy sikerül átvinni ezt a döntést, hisz ígéretet tett erre Kijevben. … Ez csak akkor válhat világossá előttünk, miért mer ilyen ígéretet tenni, hogyha valóság a Zacsek és Kónya párbeszéd, miszerint a legtöbb ügynök az MDF-ben található. Mert ilyen hazaáruló döntést csak azok szavazhatnak meg, akiket sakkban tartanak. (Erősödő zaj.) ., akiket megvesztegettek. (Nagy zaj, közbekiáltások.) Feltételezni sem merem."

Katona Tamás történész, MDF-képviselő, volt külügyi államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy Ukrajna 1991 előtt nem volt független állam, nem írta alá se a békeszerződéseket, se a helsinki alapokmányt – ezért kell számára külön megerősítenünk, hogy nincs területi követelésünk. Továbbá: az ottani magyarságnak „az 50 milliónál nagyobb Ukrajnában ez a kisebbségi megállapodás jelenti az egyetlen fennmaradási esélyt. … tessék elgondolni azt, hogy ahol csak néhány százalék nemzetiségi él, ott abban a községben a községháza előtt kint lobog annak a kisebbségnek a zászlaja."

Az SZDSZ nevében Szent-Iványi István etnográfus, egykori "illegális ellenzéki" beszélt, aki - későbbi regnálásuk idején külügyi államtitkár volt - nem hazudtolta meg vadliberális pártjának nemzetellenes hírét: „Ezzel a magyar Kormány, a magyar Országgyűlés, a magyar nemzet nem lemondott a magyar kisebbségekről, hanem éppen hangsúlyosan középpontba állította őket. … Itt azt hiszem, hogy a kérdés úgy van feltéve, tisztelt képviselőtársaim, hogy ragaszkodunk egy illúzióhoz, egy illúzióhoz, amelyet itt a leghatározottabb formában Maczó Ágnes képviselőtársunk fogalmazott meg, vagy pedig jogokat és biztonságot adunk határokon túl élő magyarok számára."

A kereszténydemokrata Csépe Béla (a Kisiparosok Országos Szövetségének tisztviselőjéből lett politikus) érezhetően dilemmában volt, hogy a radikálisokhoz közel álló érzelmeit hogyan egyeztesse össze a kormány iránti lojalitással: „Kárpátalja ősi magyar terület. Nyilvánvaló, hogy mindannyiunkat megráz maga a gondolat, hogy esetleg az ott élő magyaroknak a sorsát befolyásoló döntést hozunk. … Én úgy látom, hogy Magyarország politikai tájékozódása, az a külpolitikai irányvonal, amelyet ez a Kormány követ, ezt a feladatot igenis megtestesíti, és ezt a célt megközelíti. … Ez a formula, ami ebben a szerződésben szerepel, az erőszakos határmegváltoztatáshoz kötődő fogalmat tartalmaz, azt, hogy nincs területi követelésünk. Én sem tudnék végérvényesen lemondani arról, hogy itt a magyarság örök időkre szólóan jelentse ki, hogy lemond, és most nemcsak Kárpátalját érintően, hanem bármilyen más ősi magyar területről. Úgy vélem, hogy itt nem erről van szó."

Horn Gyula MSZP-elnök, volt külügyminiszter a szövegezéssel nem volt ugyan elégedett, de a ratifikálást támogatta, hivatkozva a "kisebbségeknek kedvező" ukrajnai jogszabályokra: "…örülhetnénk mindannyian, ha a többi ország, szomszédos ország követné az ukránok példáját."

A még MDF-es, de a "szélsőjobbal" szimpatizáló Zacsek Gyula ezzel szemben így beszélt: „A mai magyar Kormány ezzel határozottan kijelenti, hogy sem ma, sem a jövőben szóba sem jöhet a helsinki záróokmányban jelzett lehetőség, hogy békés eszközökkel, megegyezéssel megváltoztatható a mai helyzet. … Ezentúl lehetetlen helyzetbe hozza Magyarország jövőbeli kormányait is."

Torgyán József, a kormánnyal már szembefordult kisgazdapártiak vezetője: „Ne haragudjon, külügyminiszter úr, nekem konkrétan fel kell tennem a kérdést, ha egy írástudatlan kisgazda juhászt elküldünk erre a tárgyalásra, az vajon nem tudott volna ilyen rossz szerződést kötni, hiszen az is le tudott volna mondani mindenről, ami minket megillet. De akkor hol a diplomácia, hol van a magyarság érdekében kifejtett tevékenységünk?"

Az első ciklusban szabaddemokrata képviselő volt a színész, Darvas Iván. Nem állta meg szó nélkül az elhangzottakat: „Nem vonom ugyan kétségbe a hazaárulás vádja megfogalmazójának őszintén hazafias, tisztes szándékát, mégis nevetségesnek és abszurdnak tartom a konklúziót, tekintettel arra az elhanyagolhatatlan körülményre ugyanis, miszerint a Trianonnál elszakított területek mindegyike hosszú évtizedek óta egy-egy szuverén európai állam területének számít, és mind ez idáig ezen szuverén állam egyike sem nyilvánította azon szándékát, hogy – úgymond – békés tárgyalásokba óhajtana bocsátkozni ezen területek Magyarországhoz való csatolásáról. Le kell végre számolnunk azzal az illúzióval, mintha e kérdés feszegetésének más eredménye is lehetne, mint az említett szomszédos államokkal való viszonynak, ebből kifolyólag pedig az ott lakó magyarság sorsának a megromlása, végső soron pedig akár fegyveres konfliktus fenyegetése." Hasonló volt a végkicsengése Szűrös Mátyás, az országgyűlés szocialista alelnöke, az MSZMP KB volt külügyi titkára szavainak: „A magyar fél a kölcsönös előnyök és érdekek érvényesítésére törekedett, és nem mondott le olyasmiről, aminek birtokában lenne, vagy amire netalán lehetősége nyílna a jövőben."

Németh Zsolt "politikai kalandorságnak" nevezte a Kárpátalja melletti kiállást

Németh Zsolt, a Fidesz külpolitikai szakértője, a mostani államtitkár hasonlóan beszélt: „Ezt a relációt veszélyeztetni politikai kalandorság. … A Nyugat számára az, hogy régiónkban háború dúl, hogy olyan feszült a politikai helyzet, amilyen, annak a gesztusnak a helyi értéke, hogy két ország meg tudja egymással oldani a saját problémáját, az egy hihetetlen precedensértékű jelzés."

Antall József miniszterelnök a három napos, heves és elkeseredett vita végén azt mondta: „Vállalom, hogy e szerződést Magyarország külpolitikai helyének biztosítása érdekében és a határon túl élő magyarság érdekében írtam alá. … tárgyalások útján két ország bármikor megegyezhet új határ kérdésében, ez is evidencia. [De] nem hiszem, hogy most és jelenleg bárki ezt a kérdést Európában az európai biztonság szempontjából, vagy az európai rendezés, vagy az európai integráció szempontjából e formában egyáltalán felvetheti."

Név szerinti szavazás következett 1993. május 11-én: 223 igen, 39 nem, 17 tartózkodás. Tragikus eredmény. A számok azt mutatják, hogy 107-en nem szavaztak. Köztük sok kormánypárti képviselő, sőt néhány miniszter és államtitkár. A „nem" szavazatok és tartózkodások is inkább a kormánypártokból és az azokból kivált függetlenektől érkeztek, míg a jelenlévő ellenzéki szabaddemokraták, szocialisták és fideszesek mind igennel szavaztak a nemzetárulásra. Vagyis az ellenzék segítette hozzá Antallékat a magyar-ukrán szerződés törvénybe iktatásához.

(HVG erősen korrigálva)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése