2013. szeptember 21., szombat

Kuruc.info: A sztálinista diktatúra lemondta a háborúban szétszakadt családok találkozóját

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Interested in raw organic food?

Learn from Celebrity Raw Eco Organic Chef Bryan Au what it takes to become a famous Raw Celebrity Chef! Join his online class for just $20.
From our sponsors
A sztálinista diktatúra lemondta a háborúban szétszakadt családok találkozóját
Sep 21st 2013, 07:41

Dél-Korea állítólagos ellenséges szándékaira hivatkozva Észak-Korea lemondta a koreai háborúban szétszakadt családok jövő hétre tervezett találkozóját.

A KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség szombat reggel azt jelentette: Phenjan úgy döntött, hogy a jövő hétre tervezett találkozót elhalasztják, míg nem jön létre normális légkör a párbeszédre, illetve a tárgyalásokra. A KCNA szerint a dél-koreai konzervatív erők arra kívánják felhasználni a tervezett családi találkozókat, hogy fokozzák a konfrontációt a félszigeten.

Dél-Korea korábbi kezdeményezésére a két Korea képviselői Panmindzsonban még augusztus végén állapodtak meg arról, hogy lehetővé teszik több tucat, az 1950-1953-as koreai háború során szétszakadt család találkozását. A dél-koreai országegyesítési minisztérium akkor azt közölte: a két Korea száz-száz állampolgárának engedélyezik, hogy találkozzanak családtagjaikkal szeptember végén egy kedvelt északi üdülőövezetben, a Kumgang-hegyen (Gyémánt-hegy). Előirányozták azt is, hogy negyven további személy videó-konferencián veheti fel a kapcsolatot családtagjaival októberben.

Az 1950-1953-as háború végén koreaiak milliói szakadtak el családjuktól, rokonaiktól és az átléphetetlen határvonal két oldalán rekedtek. Eddig 18 találkozót szerveztek számukra, legutóbb 2010-ben a Vöröskereszt égisze alatt. Dél-Koreában mostanáig körülbelül 73 ezren kérték, hogy találkozhassanak rokonaikkal, mintegy 80 százalékuk hetven év fölötti.

Az észak-koreai bejelentés némiképp meglepetésként hatott, a közelmúltban ugyanis enyhülés mutatkozott Szöul és Phenjan viszonyában. A két fél éppen ezen a héten nyitotta meg újra a fegyverszüneti vonal északi oldalán lévő, közösen működtetett keszongi ipari parkot, ahonnan Phenjan áprilisban kivonta a 123 dél-koreai cég által foglalkoztatott 53 ezer dolgozóját.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése