2013. szeptember 14., szombat

Kuruc.info: Tízezrek tüntettek a Tusk-kormány ellen a lengyel fővárosban

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
New Thought, New You!

How to create a joyful life of Health, Wealth, Love & Prosperity. This online course is taught by Rev. Scott DeMarco. Enroll today for just $125.
From our sponsors
Tízezrek tüntettek a Tusk-kormány ellen a lengyel fővárosban
Sep 14th 2013, 14:53

Tízezrek tiltakoztak a lengyel fővárosban a kabinet szociálpolitikája ellen, Donald Tusk miniszterelnök lemondását követelve.

A megmozdulást a Szolidaritás és két másik nagy szakszervezet hirdette meg. Az érdekvédők mindenekelőtt azt követelik, hogy a nyugdíjkorhatár, amelyet a kormány fokozatosan emelni tervez, az előirányzott 67 év helyett 65 év legyen majd. Fő követeléseik közé tartozik továbbá a minimálbér emelése és a dolgozók megcsorbított jogainak a helyreállítása.

Zoom

A három nagy szakszervezet, a Szolidaritás, az FZZ és az OPZZ szerdán kezdett többnapos tiltakozó demonstrációba követelései nyomatékosítása végett. A tüntetők sátortábort állítottak fel a szejm előtt. A szervezők a tiltakozások csúcspontjának szánt szombati megmozdulásra 100 ezer embert vártak Varsóba az egész országból.

"A Tusk-kormánynak mennie kell" és "Tusk rabszolgája vagyok" feliratú transzparensekkel, sípokkal felvonuló tüntetők között voltak, akik füstgránátokkal és petárdákkal fejezték ki haragjukat a kormány munkaügyi és bérpolitikájával szemben.

Zoom

A jobbközép liberális Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt kétpárti koalíciós kormányának népszerűsége az utóbbi hónapokban zuhanórepülésbe kezdett, különösképpen a Tusk-kabinet takarékossági programjának sérelmezett intézkedései miatt, amelyeket nem egyeztetett a szakszervezetekkel.

A felmérések hónapok óta a legnagyobb ellenzéki párt, a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) fölényét jelzik a PO-val szemben. A TVN televíziós csatorna megrendelésére készült közvélemény-kutatás szerint már többen vannak azok a választók, akik Kaczynskit Tusknál jobb miniszterelnöknek tartanák.

Zoom

A Homo Homini intézet szeptemberi felmérése szerint Kaczynski pártja 31, míg Tuské 20 százalékon áll. A kisebbik kormánypárt, a Lengyel Parasztpárt éppen csak eléri az 5 százalékos választási küszöböt. Rajtuk kívül csak az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség jutna be a szejmbe 15 százalékos támogatottsággal, ha kiírnák a választásokat.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése