2013. szeptember 14., szombat

Kuruc.info: Kormányzati periódusokon átívelő "bátor" mutyizás - a művészeti élet miért lenne kivétel?

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
The Vegan Vegetarian Online Cooking School

Learn how to cook vegan in the comfort of your home with this cooking course. Enroll today for just $74!
From our sponsors
Kormányzati periódusokon átívelő "bátor" mutyizás - a művészeti élet miért lenne kivétel?
Sep 14th 2013, 08:33

A Fidesznek nem volt szüksége arra, hogy a 68 éves tapasztalattal rendelkező MSZP-től különórákat vegyen mutyizásból, hiszen saját sorai közt is hemzsegnek a volt KISZ-titkárok és III/III-as ügynökök. A hatalom bebetonozásának feltétele – a hatalmi koncentrációt szolgáló 2/3-os törvénymódosításokon kívül – a gazdasági háttér megteremtése volt, hiszen a választások sorsa nagyban függ a kampányban rendelkezésre álló töke mennyiségétől. Köztudottan a gazdaság legzsírosabb területei közé tartozik az ingatlan-, és termőföld-spekuláció, a szerencsejáték, a dohány- és az alkoholkereskedelem. E területek birtoklásának állami monopóliuma, mutyis leosztása, adóháttere hatalmi létkérdés a fideszes holdudvarnak.

Azonban a mutyizás járványként terjed a kultúrában és a közéletben is. Gondoljunk a növekvő fideszes érdekeltségekre a médiában vagy a művészetek világában. Egy olyan, mesterségesen előidézett gazdasági válság idején mint a mai, egyes művészeti intézmények elképesztő nagyságrendű állami szubvenciókhoz juthatnak, míg a társadalom egyre szélesebb rétegei süllyednek nyomorszint alá, a sorozatos megszorító csomagok következtében. Az orbáni mellveregetés a rezsicsökkentések kapcsán nevetséges és kétszínű választási propaganda. Az emberek egyik zsebéből az állam kilop tízezer forintot, míg nagy kegyesen visszaad belőle a rezsicsökkentés során kétezret. Legyőzték az IMF-et, visszafizették a kölcsönök egy részét - hirdetik hivalkodóan, aminek ára a lakosság elszegényedése lett. De a „diadal" eredményeként újabb nemzetközi hitelek kaphatók, melyek szükségszerűen az ország még súlyosabb eladósodásához vezetnek!

Mindez hidegen hagyja a Fidesz kultúrpolitikusait és kulcsembereiket, akiknek nagy része már az első Fidesz-kormány alatt megkezdte a mutyizást, majd Gyurcsányék vészkorszakában – az MSZMP utódpártjával együtt – sikeresen folytatták. A mutyizóknak mindkét politikai rendszerben sikerült felszínen maradniuk, hogy kiépítsék és megszilárdítsák a kormányzati periódusokon átívelő, maffia-szubkultúrát.

Most kivételesen érdemes elolvasnunk a Magyar Narancs leleplező írását a komolyzenei élet mágnás moguljáról, Bátor Tamásról, a Művészetek Palotájának (Müpa) koprodukciós programigazgatójáról, aki már az ezredforduló után elkezdett a kultúrpolitikusok részéről olyan feladatokat kapni, hogy gondoskodjon alkalmas külföldi vendégművészek leszerződtetéséről a hazai zenei élet számára. (Miskolci Operafesztivál.)

Bátor Tamás (balra)

A feladatot Bátor a maga részére anyagilag rendkívül előnyösen oldotta meg: annak ellenére, hogy szerződése arra is szólt, hogy a közpénzekkel a legkörültekintőbben járjon el, a maga szerződéses járandóságán kívül, a leszerződtetett művészeknek kifizetendő honoráriumból visszakért magának 12% extra jutalékot. Ez az összeg az adófizetők pénzéből származik, amely után Bátor „barátunk" talán adót sem fizetett. (Az ügy külön pikantériája a „véletlenül elhagyott nullás" dupla cég, /Hárfe B 2000, 1053 Bp.Ferenciek tere 2.; és Hárfe B 200, Bp. Mirtusz u. 23./ mely azért sem lehet véletlen elírás, mert a cégszékhelyek címei különböznek, csak a kontószám - 1010084044176600 - azonos!)

A Mancs cikkében Bátor nem is tagadja tettét, „bátran", lelkiismeret-furdalás és szégyenkezés nélkül vall 2000 utáni, miskolci jövedelemkiegészítő, dézsmaszedő akcióiról. Csak arról nem esik szó, hogy e tevékenységet mind a mai napig zavartalanul folytatja, sőt most már a Müpa mellett az Operaházban is. Ide Ókovács Szilveszter alkalmazta, holott a feladatokkal, melyekkel megbízta, már a művészeti titkárság is foglalkozik! Szerinte Bátor tanácsadói megbízása „hozzáadott értékeket" képvisel, melyeket csak ezután fogunk látni. Tehát hogy lesznek-e hozzáadott értékek, azt még nem tudni, de „elvett értékek" minden bizonnyal, a külföldi vendégművészek gázsijainak visszautalt 12%-os „províziója". Mindebben az etikusnak nem igazán mondható gyakorlatban nem csak néhány MSZP-s, és fideszes politikus felelőssége merül fel, hanem mindazoké a vezetőké, akik Bátort alkalmazták, alkalmazzák. Logikusan feltételezhető, hogy ennek ára a befolyt haszon további visszaosztása lehetett/lehet. A nyilatkozatában nyilvánvaló mellébeszélés, hogy Bátor nem egyedül dönt a vendégművészek kiválasztásában. Hiszen az ő feladata éppen az, hogy javaslatot tegyen a meghívandó művészekre! Azonban ezek után logikusan feltételezhető az is, hogy azok a művészek élveznek előnyt, akik valójában nagyobb jutalékot engednek át Bátornak. Ö persze tagadja, hogy korábbi tevékenységét jelenleg is folytatja, ami viszont elég nehezen hihető, ha tekintetbe vesszük, hogy ez idáig szemrebbenés nélkül tömte zsebét a mi pénzünkkel.

Meddig tart az efféle mutyis ámokfutás a zenei életben? Vagy ők törvényen felül állnak, akiket nem fenyeget pénzügyi vizsgálat, rendőrségi nyomozás, ügyészségi vádemelés? Nem lenne fontos, hogy a koncszerzésben megakadályozzuk kulturális életünk hiénáit és dögkeselyűit, hogy ne terjedjen tovább a lenyúlások járványszerű ragálya? Az ilyen lenyúlt pénzeknek (egy évtized alatt akár már milliárdos összegről szó lehet) nem inkább a zeneoktatásban, vagy a hazai művészeti élet hatékony fejlesztésében lenne a helye? Senkit nem érdekel, mit terjesztenek országunkról azok a művészek, akiket Bátor egy ilyen mutyiba kényszerít?

Szeredai Bendegúz

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése