2013. szeptember 14., szombat

Kuruc.info: Magyarország továbbra is biztosítja az 1000 fős megszállói létszámot - jelentette ki Hende a NATO-csúcson

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Curious about the benefits of meditation?

In just a few minutes daily, this course will teach you how to relax and relieve stress. Even with a full schedule, you will want to make time for this!
From our sponsors
Magyarország továbbra is biztosítja az 1000 fős megszállói létszámot - jelentette ki Hende a NATO-csúcson
Sep 14th 2013, 11:31

Az aktuális kihívások, köztük a közel-keleti és az észak-afrikai helyzet megvitatásával megkezdte ülését a NATO legmagasabb szintű katonai szervezete, a Katonai Bizottság szombat reggel Budapesten.

Knud Bartels, a bizottság elnöke kifejtette: a Katonai Bizottság vezérkari szintű szervezete évente egyszer találkozik ebben a formában, annak érdekében, hogy a NATO katonai hatóságai előtt álló fontos kérdéseket megbeszéljék, és az Atlanti Tanácsot megfelelő időben reális, konszenzus alapú tanáccsal lássák el. Azt mondta: a bizottság ülésén a szövetség átalakításáról és az azt bemutató 2015-ös hadgyakorlatról is tárgyalni fognak. Mindezek előtt azonban a szövetség afganisztáni, majd nyugat-balkáni - koszovói - szerepvállalásáról egyeztetnek.

Hende Csaba honvédelmi miniszter megnyitó beszédében kiemelte, hogy a Magyar Honvédség 1000 fős műveleti szerepvállalásának szintjét a jövőben is fenn akarják tartani, ezért megkezdték az afganisztáni kivonulással felszabaduló erőik más műveleti területen alkalmazásának tervezését. Hangsúlyozta a Nyugat-Balkán, így Koszovó biztonságának kiemelt jelentőségét. Kijelentette: a KFOR-művelet kulcsfontosságú a régió biztonsága szempontjából, és előreláthatóan a jövőben is az marad. "A katonai erő fontos eszköz a biztonság szavatolása szempontjából, bár a helyzetet a NATO egyedül nem képes megoldani" - fogalmazott a miniszter, megjegyezve: Észak-Koszovó helyzetének rendezésében az Európai Unió által támogatott politikai megállapodás végrehajtása szükséges. A szövetségnek továbbra is támogatnia kell a koszovói biztonsági szektort, különös tekintettel a Koszovói Biztonsági Erőre - tette hozzá.

A miniszter szerint az említett műveletek nemcsak biztonságosabbá és stabilabbá tettek egy-egy térséget, hanem azt is eredményezték, hogy a szövetségesek egymás közötti és a partnerekkel történő együttműködése még magasabb szintre fejlődött, amelyet a "műveleti tempó csökkenésével" is meg kell őrizni.

Hende Csaba üdvözölte, hogy a budapesti vezérkari főnöki találkozónak Afganisztánon túl kiemelt témája az úgynevezett Kapcsolt erők-kezdeményezés is, amely - mint mondta - nagymértékben meghatározza, hogy a nemzeti haderők milyen tevékenységet folytatnak majd 2014 után, a chicagói védelmi csomagban megfogalmazott "NATO Erők 2020" cél elérése érdekében. Hende Csaba szerint "ezért nem túlzás, hogy a Kapcsolt erők-kezdeményezés a jövő NATO-jának is egyik fő mozgatórugója lesz".

Azt is elmondta, hogy a Kapcsolt erők-kezdeményezés egyik fő eleme - a kiképzés és a gyakorlatok mellett - a NATO Reagáló Erők fejlesztése, amelyhez lehetőségeihez mérten Magyarország is hozzá fog járulni. Kifejtette: úgy gondolják, hogy a NATO - a pápai bázisrepülőtéren működő - Stratégiai Légiszállító Képesség (SAC) programja is alapvető kapacitást biztosíthat a NATO Reagáló Erők gyakorlataihoz, műveleti készenlétének fenntartásához, adott esetben alkalmazásához. Hozzátette: a Budapesten működő egészségügyi kiválósági központ is kitűnő lehetőséget teremt a védelmi képességek terén kialakult együttműködés kihasználására.

A miniszter kitért arra is, hogy az Európára számottevően ható gazdasági válságból fakadó forrásszűkülés negatívan érintette a szövetség kohézióját. Ezzel együtt kiemelte: Magyarország kormánya határozatban kötelezte magát, hogy 2013 és 2015 között a honvédelmi tárca költségvetési támogatása nem csökken, majd 2016-tól kezdődően a GDP-részarány évi legalább 0,1 százalékos növelésével 2022-re eléri a GDP nagyjából 1,4 százalékát.

"A NATO sikeres működésének sarokköve a szilárd transzatlanti kapcsolat, amely révén a szövetség a leghatékonyabb választ nyújthatja a globális biztonsági környezetben gyakran változó, nehezen kiszámítható folyamatokra és az új típusú kihívásokra" - fogalmazott a miniszter, első helyen kiemelve a terrorizmust és az informatikai rendszereket érintő fenyegetéseket. Annak érdekében, hogy a sokrétű és összetett kihívásokra sikeres válaszokat lehessen adni, "a NATO-nak továbbra is a transzatlanti biztonságpolitikai párbeszéd és együttműködés elsődleges fórumának kell maradnia". Mindeközben viszont meg kell őriznie hatékonyságát, ami feltételezi a szervezet folyamatos átalakulását, reformját - tette hozzá.

Hende Csaba beszédének végén a résztevők egyperces néma felállással fejezték ki tiszteletüket azon katonák előtt, "akiknek a NATO-műveletek sikere köszönhető", továbbá azokra emlékeztek, akik szolgálatteljesítés közben megsebesültek vagy meghaltak.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése