2013. szeptember 14., szombat

Kuruc.info: Ismét "miniszterelnököt" választottak a szíriai "felkelők"

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want new traffic sources?

Download a copy of our complimentary eBook today, and read about sources that most marketers are not aware of.
From our sponsors
Ismét "miniszterelnököt" választottak a szíriai "felkelők"
Sep 14th 2013, 19:36

A mérsékelt iszlamistának tartott Ahmad Tumehet választotta a "felkelők" ellenőrzése alatt álló szíriai területek "ideiglenes miniszterelnökévé" a Szíriai Nemzeti Koalíció szombaton Isztambulban. A szíriai ellenzék mérsékeltebbnek tekintett részét tömörítő ernyőszervezet 97 küldötte közül 75-en szavaztak a 48 éves volt politikai fogolyra.

A Reuters megfogalmazása szerint a Szíriai Nemzeti Koalíció ezzel a döntésével azt reméli, hogy Tumeh személye növelni fogja a szíriai ellenzék hitelét, miközben Oroszország és az Egyesült Államok a vegyi fegyverek kérdésének megoldásán fáradozik.

Haszan Hitto július 8-án mondott le erről a tisztségről, amelyre a Szíriai Nemzeti Koalíció március 19-én Isztambulban tartott tanácskozásán választotta meg. A szíriai származású, nyugati műveltségű texasi vállalkozó feladata lett volna egy olyan ügyvivő kormány megalakítása, amely a "felkelők" által elfoglalt területeken koordinálná az irányítási feladatokat, illetve megakadályozná a fosztogatásokat és az önbíráskodást. Jelenleg a helyőrségek vagy a helyi tanácsok irányítják a "lázadók" által megszállt településeket és környezetüket, de munkájuk nincs összehangolva.

Hitto azzal az indokkal köszönt le mindössze négy hónap után a posztról, hogy nem sikerült ilyen kormányt alakítania. Egyes megfigyelők ugyanakkor úgy vélték, hogy a háttérben inkább az ellenzéki erők közötti ellentétek álltak. Egy részük bizalmatlan volt Haszan Hittóval szemben, akiről azt tartották, hogy a Katar által támogatott iszlamistákhoz áll közel.

Állítólag a Szíriai Nemzeti Koalíción belüli erőviszonyokat tükrözi, hogy az ernyőszervezet elnöke, Ahmad el-Dzsarbát személye Szaúd-Arábiához kötődik, ő korábban ellenezte, hogy Hittót válasszák meg ideiglenes miniszterelnökké. Dzsarba ellenfele az elnöki posztért folyt versenyben annak idején a Katar által támogatott Musztafa asz-Szabbáh volt.

Arról még nem írtak szombaton a hírügynökségek, hogy Tumeh megválasztása milyen kompromisszum gyümölcse, nem tudni azt sem, hogy elődjénél sikeresebben lesz-e képes integrálni a sokszínű ellenzéket.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése