2013. szeptember 14., szombat

Kuruc.info: Egy brit kormánytag jómódú nyugdíjasokhoz hasonlította a közönséges bűnözésből élő "román és bolgár" bevándorlókat

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
Egy brit kormánytag jómódú nyugdíjasokhoz hasonlította a közönséges bűnözésből élő "román és bolgár" bevándorlókat
Sep 14th 2013, 12:41

Politikai botrányt kavart a brit kormány egyik magas rangú tagja, aki a Franciaországban és Spanyolországban élő jómódú brit nyugdíjasokhoz hasonlította a korlátozások lejártával várhatóan Nagy-Britanniába érkező román és bolgár bevándorlókat.

Jeremy Browne, a brit belügyminisztérium bűnmegelőzési ügyekben felelős államtitkára - aki a Liberális Demokratákat képviseli a konzervatív-liberális kormánykoalícióban - a New Statesman című balközép irányzatú heti folyóirat szombati kiadásának adott interjúban kijelentette: azok a románok és bolgárok, akik nagy-britanniai letelepedést terveznek, ugyanazokkal az uniós jogokkal élnek, mint azok a britek, akik Franciaországban telepedtek le vagy Spanyolországban van nyaralójuk.

Browne elismerte, hogy a beáramlás feszültségeket okoz a közszolgáltatásokban, és a politikai ellenérzések zöme ebből fakad. Hozzátette ugyanakkor, hogy az uniós polgárok bevándorlásának "kedvező elemei" túltesznek a negatívumokon.

A liberális politikus szavait azonnal felhördülés fogadta elsősorban a konzervatív koalíciós partner részéről.

Mark Field, a londoni City konzervatív párti alsóházi képviselője a szombati The Timesnak nyilatkozva "teljes képtelenségnek" nevezte Browne kijelentését, mondván: a bolgárok és románok zöme nem azért készül Nagy-Britanniába, hogy nyaralót vásároljon. Field szerint a már Nagy-Britanniába áttelepült bolgár és román bevándorlók közül sokan "agresszív koldulásból, embercsempészetből vagy közönséges utcai bűnözésből" élnek.

A Downing Street-i miniszterelnöki hivatal is megszólalt az ügyben. David Cameron kormányfő szóvivője közölte, hogy a miniszterelnök meggyőződése szerint a "kelet-európaiak" ellenőrzés nélküli beáramlása már eddig is nagy terhetek rótt a brit állami egészségügyi szolgálatra és az oktatási rendszerre.

A bolgár és a román állampolgárokkal szembeni átmeneti munkavállalási korlátozások januárban lejárnak, és a határidő közeledtével egyre több becslés jelenik meg arról Nagy-Britanniában, hogy a két országból hány munkavállaló érkezése várható.

A MigrationWatch UK nevű konzervatív, a szabályozás nélküli bevándorlást az uniós társállamok esetében is erőteljesen ellenző brit kampánycsoport néhány hete közzétett előrejelzésében közölte: a több különböző módszer alapján elkészített prognózisa azt valószínűsíti, hogy öt év alatt 250 ezer román és bolgár letelepülő érkezhet a brit munkapiacra.

A MigrationWatch UK hangsúlyozta azt is, hogy Romániában és Bulgáriában az egy főre jutó átlagjövedelem a nagy-britanniai szint ötöde, és mindkét országban nagyon magas a fiatal munkanélküliek aránya.

Frank Field, az ellenzéki Munkáspárt veterán politikusa és Nicholas Soames, a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi képviselője - Sir Winston Churchill néhai miniszterelnök unokája - a The Daily Telegraph című vezető konzervatív napilapban nemrégiben közölt nyílt levelében "fenntarthatatlannak" nevezte a nagy-britanniai bevándorlás jelenlegi szintjét. E vélekedésük alátámasztására kimutatták, hogy 1997-ben nettó 50 ezer volt a brit munkapiacra érkezők száma, 2010-ben viszont már 250 ezer.

Az utóbbi hónapokban a brit Konzervatív Párt vezető kormányzati politikusai részéről is többször elhangzottak olyan nyilatkozatok, hogy az uniós társállamokból érkezők szabad nagy-britanniai munkavállalásának teljes rendszerét általános felülvizsgálatnak kell alávetni.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése