2013. szeptember 14., szombat

Kuruc.info: Állítólag "Magyarország jobban teljesít", mégis egyre többet spórolnak rajtunk - közterület-felügyelő olvasónk levele

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Manage your social media

Best social media tool for image publishing to Facebook and Twitter. Look amazing and delight your followers. Get 40% off when you sign up today.
From our sponsors
Állítólag "Magyarország jobban teljesít", mégis egyre többet spórolnak rajtunk - közterület-felügyelő olvasónk levele
Sep 14th 2013, 07:35

Tisztelt Szerkesztőség!

Én egy vidéken dolgozó közterület-felügyelő vagyok, és köztisztviselőként dolgozom pár éve. Ez nem egy elismert szakma.

Annak ellenére, hogy veszélyes munkát látunk el - most már tonfával is - és rendészek lettünk, sajnos a munkabéreink semmit sem változnak pozitív irányba. A legtöbb közterület-felügyelő a mindenkori szakmunkás bérminimumot kapja meg, ami nettó 74.000 Ft, plusz egy csekély összegű cafeteria, ami csak adható, és bármikor elvehetik.

A munkabérünk kb. 7-8 éve be van fagyasztva, így bruttó 80.000 Ft körül szokott lenni az alapilletmény, és arra jön egy illetménykiegészítés, ami csak annyi, hogy a bérminimumot elérje. A jelenlegi kormány is még jó néhány évre befagyasztotta a bérünket, és még veszélyességi pótlék sincs, mert a kormány szerint állítólag mi közterület felügyelőként, akik gas spray-vel, és tonfával látjuk el a szolgálatokat a közrend és a közbiztonság javulásáért, nem minősülünk veszélyes munkakört ellátónak. Pedig legalább 30-40 ezer Ft-os veszélyességi pótlékot mindenki elvárna. Tehát szabálysértésekkel, köztisztasággal és ebrendészettel is foglalkozunk, és rendszerint sok a konfliktus, és néha még támadás is ér minket az egyes jogsértő személyektől (mint pl. hajléktalanok, illegális árusok, szabálytalanul parkolók stb.). Amikor az előző kormányok befagyasztották a köztisztviselők munkabérét, akkor az utcán dolgozó közterület-felügyelőket is egy kalap alá vették az irodákban dolgozó titkárnőkkel, akik nincsenek kitéve a bűnözők támadásainak.

Annak ellenére, hogy több felügyeletnél éjszakai szolgálatok is vannak és esetenként túlórák is, szinte semmit se változnak a munkabérek.

Ha a teljes havi munkaidő kb. ¾-ében autót is vezet az ember, akkor arra jön egy kemény bruttó 5000 Ft-os pótlék, de arra általában vigyáznak, hogy ne nagyon legyen erre lehetőség.

A közép- és felsőfokú nyelvtudásra is alig bruttó 10-15 ezer Ft–os pótlék van, ami messze nem ellensúlyozza az idegennyelv-tudást.

A felügyelők általi intézkedéseknél, a kiszabott helyszíni bírságokból is legalább 10%-os jutalékot adhatnának, de most a törvény szerint minden az önkormányzatoké. Mivel semmi jutalék nincs ebből, így igen sokan azt mondják, hogy amennyit fizetnek nekik az önkormányzatok, annyit adnak az önkormányzatoknak. Ez azt jelenti, hogy sokan inkább elsétálnak a szabálysértések mellett, és nem mennek bele intézkedésekbe, mert így is, meg úgy is csak ugyanazt az éhbért kapják. Tehát hiányzik a tisztességesebb szolgálatellátásért a motiváció. Ha több lenne a munkabér, akkor az emberek is többet dolgoznának, és ezzel sok fiatal rendőr is így van, úgy tudom.

A legtöbb munkatárs csak jön-megy a munkahelyen, mert éhbérért senki sem akar dolgozni, és mindenki folyamatosan próbál másik, jobban fizető munkahelyet találni, így egyesek a 6 hónapos próbaidőn belül felmondanak. Akik tovább maradnak, rendszerint másodállásban is dolgoznak mint biztonsági őr (mint a rendőrök is).

Alig van néhány ténylegesen tapasztalt közterület-felügyelő, akik már átlátják a szakmát, és a bérminimumnál több a fizetésük, de a fiataloknak sok évet kellene várniuk arra, hogy korrektebb munkabérük legyen.

A fiatalok meg nem tudnak a szüleiktől elköltözni, mert a bérminimumból nem tudnak se albérletet fenntartani, se lakáshitelt nem kapnak. Szolgálati lakás meg nincsen, ahol normális körülmények között lehetne lakni a családdal, és 30 éves munkaviszony után megkaphatná az ember. A legtöbb fiatal nem is tervez családot, mert nincs miből fenntartani.

Nincsenek normális kedvezmények se (pl. jelvény és igazolvány együttes felmutatásával), se az egyre drágább utazást érintően, se a magas közműszámláknál, se adókedvezmények nincsenek, pedig a bérminimumos fizetésen nagyon magasak az adóterhek!

Tekintettel arra, hogy a közterület-felügyelők önkormányzati rendészeti feladatokat látnak el, semmilyen érdemi kedvezményes lehetőség nincs biztosítva, hogy akár készségszinten gyakoroljuk a tonfa és bilincs helyes alkalmazásának technikáját, vagy hogy rendszeresen vegyünk részt küzdősportban, ill. hogy olcsón lehessen fitneszteremben sportolni, pedig a kollégák körében ezekre nagy igény lenne, csak az alacsony fizetéseikből a legtöbben nem tudják kigazdálkodni. Így maradnak az erőtlen rendészek, akik között nem ritka a közép és időskorú sem.

Jelenleg ez a XXI. századi Magyarország, ahol csak egyre többet tudnak elvenni a becsületesen dolgozó emberektől, de adni meg egyre kevesebbet akarnak.

Irreálisan alacsony az évek óta befagyasztott munkabér, nincsenek kedvezmények, a kiadások minden irányból egyszerre nőnek folyamatosan, és elvárják a minőségi munkavégzést, és hogy minél magasabban képzettek legyenek az emberek, bérminimumért. Erről soha senki nem beszél, és csak a köztisztviselői törvényre hivatkoznak, hogy abban van meghatározva, hogy mi jár nekünk.

Mikor foglalkoznak érdemben az állami és önkormányzati vezetők a közterület-felügyelők munkabérével, juttatásaival, kedvezményeivel, hogy normálisan tudjanak a szakmában dolgozó emberek megélni?

Állítólag Magyarország jobban teljesít gazdaságilag, mégis továbbra is egyre jobban spórolnak rajtunk, mintha nem akarnák megtartani a tapasztalt munkaerőt.

(Közterület-felügyelő olvasónktól)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése