2013. szeptember 14., szombat

Kuruc.info: Szépen felaprózódtak a koncon osztozkodni nem tudó ballibek - legalább 5 balos pártlista öli egymást jövő tavasszal

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Szépen felaprózódtak a koncon osztozkodni nem tudó ballibek - legalább 5 balos pártlista öli egymást jövő tavasszal
Sep 15th 2013, 05:34

A jelenlegi állás szerint legalább 5 baloldali pártlista verseng majd egymással jövő tavasszal, és az egyéni választókerületekben is egymás ellen indulnak a baloldali jelöltek.

Jóváhagyta a szocialista párt választmánya az MSZP és az Együtt-PM választási megállapodását: külön listán indulnak, de a 106 egyéni választókerületben közösen állítanak jelöltet; 75 helyen a szocialisták, 31 helyen az Együtt-PM.

Sorra érkeztek a szocialista politikusok a párt budapesti székházába, az MSZP választmányi ülésére. Botka László választmányi elnök az ülés elején azt mondta: abban kell megállapodniuk, hogy kikkel indulnak közösen a választásokon, és kiket indítanak az egyéni körzetekben.

Kovács László korábbi pártelnök a zárt ülés előtt azt mondta: a választásokig nem szabadna lezárni az ellenzéki tárgyalásokat. Úgy fogalmazott: még nem lehet véglegesen eldönteni milyen széles lesz az együttműködés, mert abban érdekeltek, hogy minél szélesebb legyen.

A zárt ülés után a választmányi elnök és a pártelnök bejelentette: nem volt komolyabb vita az egyezségről. Az MSZP és az Együtt-PM Szövetség külön listán indul, de a 106 egyéni választókerületben közösen állítanak jelöltet: 75 helyen a szocialisták, 31 helyen Bajnai Gordonék. Mesterházy Attila azt is felolvasta, hogy a választmány döntése szerint három másik párttal nem kötnek szövetséget: sem a Gyurcsány Ferenc-féle Demokratikus Koalícióval, sem a Fodor Gábor vezette Liberálisokkal, sem a Szociáldemokratákkal.

Az Együtt-PM Szövetség közleményben reagált az MSZP választmányi döntésére. A Bajnai Gordon vezette pártszövetség szerint a döntéssel hivatalossá vált a két legnagyobb ellenzéki erő választási együttműködése, vagyis létrejött az ellenzéki szövetség.

Délután a Demokratikus koalíció szezonnyitó nagygyűlésén Gyurcsány Ferenc kijelentette: hitet kell adni az embereknek, csak akkor lehet változás. Úgy fogalmazott: „Készen állunk, hogy győzzön Magyarország lelkének jobbik fele, a demokraták." A volt kormányfő nem beszélt arról, hogy pártját kihagyta az MSZP és az Együtt-PM az ellenzéki összefogásból. De azt mondta: szerinte csak szenvedélyes politikusok tudják megmozgatni az országot.

Bajnai Gordon azonban az elmúlt napokban többször is arról beszélt: a Demokratikus Koalíció szavazói is kellenek a kormányváltáshoz. És hozzátette: az Együtt-PM egyéni helyekről mondott le, hogy az MSZP ezeket átadja a kis pártoknak, köztük a DK-nak. Mesterházy Attila a választmányi ülés után arról beszélt: ezek a helyek náluk maradnak. Vagyis nem kapják meg más baloldali pártok, és nem jár belőlük Bajnai Gordonéknak sem. Az MSZP elnöke szerint nem ők kaptak vissza négy helyet az Együtt-PM-től, hogy megállapodjanak másokkal, hanem eredetileg is csak 31 helyet adtak Bajnai Gordonéknak. Mesterházy Attila elmondta, hogy 35 fölé nem tudnak menni, mert a szocialisták is szeretnének indulni a választásokon, ezért a harmincöt hely a maximum.

A jelenlegi állás szerint tehát legalább 5 baloldali pártlista verseng majd egymással jövő tavasszal, és az egyéni választókerületekben is egymás ellen indulnak a baloldali jelöltek.

(Híradó)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése