2013. szeptember 14., szombat

Kuruc.info: Az engedély nélkül árusító söpredéknek mindent szabad - olvasónk az illegális árusokról és a hatóságok semmittevéséről

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Create positive health habits and dramatically improve the quality of your life.

Begin by following this comprehensive system that includes tools and techniques Dashama has compiled over the past 12 years traveling the world.
From our sponsors
Az engedély nélkül árusító söpredéknek mindent szabad - olvasónk az illegális árusokról és a hatóságok semmittevéséről
Sep 14th 2013, 09:11

Tisztelt Szerkesztőség!

Talán Önök is tudják, hogy soha nem látott mértéket öltött a külföldi, nincstelen állampolgárok általi illegális árusítás a különféle aluljárókban, és tereken. Rendszerint semmilyen törvényi előírásnak nem tesznek eleget, mert nem lehet őket felelősségre vonni, szankcionálni, és miattuk középkori állapotokra emlékeztető környezet alakul ki, ahol árusítanak.

Ennek okai, hogy egyeseknek nincsenek okmányaik, vagy ha vannak, akkor külföldiek, vagy nincs magyarországi lakcímük bejelentve, de ha van is, akkor nem ott tartózkodnak. Ám ha mégis ott tartózkodnának egyes hajléktalan árusok, akkor sem lehet a kiszabott bírságokat behajtani rajtuk, ledolgozni meg nem fogják. Ebből következtetésképpen levonható, hogy jelenleg csak a becsületesen és legálisan tevékenykedő magyarokat lehet büntetni, és a jogszabályok betartására kötelezni.

Miért nem lehet fellépni a külföldiekkel vagy a nincstelenekkel szemben? Köztudott, hogy semmilyen engedéllyel nem rendelkeznek az illegális árusok, hiszen nincs normális intézkedési lehetősége az őket esetleg ellenőrző hatóságoknak. Miért nem adnak lehetőséget arra, hogy az illegális árusok dolgait elkobozzák, lefoglalják vagy visszatartsák?

Nem ritkán nagy késeket és bizonytalan eredetű élelmiszereket is árusítanak, amiket alapból el kéne kobozni, de egyik hivatal se teszi meg. Miért nem? Párszor láttam már, hogy a román hajléktalanok is eladásra kínálják kipakolva a késeiket, és a rendőrök ott sétálnak el mellettük, pedig állítólag szabálysértés, ha engedély nélkül közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket árulnak, és elkobozandó. Ugyanez vonatkozik az engedély nélküli élelmiszer forgalmazásra is.

Egyes terek meg aluljárók, mint pl. Örs vezér tér, Boráros tér, Határ út (XIX. kerület), Népliget, Széchenyi tér, Nagyvárad tér, Corvin negyed stb. az Orczy piacra emlékeztető szintre süllyedtek (tele hamis és silány termékekkel), és elfoglalják a gyalogos forgalom számára kialakított területet árusítás céljából nagy területeken. Volt, hogy a kijáratok kellős közepére pakoltak ki, és senki se tett ellene semmit. De miért nem? Kettőt lépni se lehet már tőlük lassan, amikor az ember a metróba akar bemenni vagy kijönni, pedig menekülési útvonalról is van szó. A közterületet teljes mértékig jogellenesen használják árusításra, hiszen az aluljárók gyalogos forgalom céljából vannak kialakítva és nem piacozásra. Ehhez is engedély kellene, de nincs egyiknek se. A XX. kerületi Vörösmarty térre külön felhívom a figyelmüket, ahol több száz illegális árus tevékenykedik az egész téren, leginkább szombat délelőttönként, és az önkormányzat is teljesen tehetetlen! Senki és semmi nem tudja kontrollálni őket a rossz jogszabályok miatt!

Az élelmiszereket is árusító románok meg hajléktalanok ott dohányoznak tömegesen a fent megnevezett területeken, ahol elvileg tilos lenne, majd ott szemetelnek is, és mindent szanaszét hagynak. És hiába bírságolják meg őket a hatóságok, úgyse kerül befizetésre, és nem idézhetőek, sajnos. A kör ezzel be is zárult. Egyszer személyesen láttam, amikor egy rendőr kellően előadta magát az egyik árusnak, mivel az engedély nélkül kínálta eladásra az élelmiszereit, és a rendőr határozottan közölte vele szemben, hogy szabálysértést követett el, és feljelenti érte. A román árus só szerint kiröhögte a rendőrt, és buzdította még, hogy csak nyugodtan jelentse fel, hiszen egyrészt külföldi állampolgár, másrészt nincstelen, harmadrészt nincs belföldi lakcíme, és nem ott tartózkodik, ahol be van jelentve. Lefoglalni az árut, és előállítani a szabálysértési hatóságnál meg nem lehet. Azt kell mondanom, hogy ez így ebben a formában szégyen gyalázat az államra nézve, hisz semmi tekintélye nincsen. Az élelmiszereket piszkos kézzel érintik az árusok, és nem higiénikusan tárolják azokat, vagyis beköpik a legyek és ki tudja, hogy milyen bogarak mászkálnak köztük.

A jegyzőkönyvek, és az igazoltatások jelenleg semmit sem érnek, ezért intézkedési módszert kellene változtatni, mert a mostani nagyon nem jön be. A kiszabott bírságok (az újságban olvasott nyilatkozatok alapján) nem kerülnek befizetésre, mert nincs hivatalos jövedelmük, vagyonnal papíron nem rendelkeznek, így behajtani sem lehet, a közérdekű munkát nem kérik, és nem is dolgozzák le, az elzárást meg nem alkalmazzák.

Így az illegális árusok egy forint adót nem fizetnek, nem szerzik be az engedélyeket, nincs személyi higiénés orvosi igazolásuk, hogy nem szenvednek fertőző betegségben, ami az élelmiszerrel kapcsolatos tevékenységhez kötelező lenne. Az adócsalással évente okoznak egy pár milliárdos kárt a magyar társadalomnak.

Az, hogy honnan szerzik be az élelmiszereket, vagy a különféle tárgyakat, közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket, ruhákat, cipőket vagy bármi mást, azt senki se tudja, mert nincs róla semmilyen papír. A forgalmazásról se blokkot, se számlát nem adnak az árusok, így nincs a vevő számára se bizonyítva, hogy ott vette az árut, így a fogyasztói érdekei is sérülnek az embereknek, mert kicserélni nem tudják a termékeket. Az árak sincsenek feltüntetve.

Korábban volt egy jobban működő rendszer, amihez hozzányúltak, és most tönkre van téve a szigorúbb fellépési lehetőség. A kormány 3 éve azt ígérte, hogy 2 hét alatt rendet tesznek az egész országban. Ehhez képest még sokkal jobban elfajultak a problémák, amit Önök is megnézhetnek a saját szemükkel, vagy akár a kiépített kamerákon keresztül, amiket szerintem senki sem figyel, különben oda küldenék azokat, akiket csak lehet, hogy eltakarítsák a „szemetet".

Az adóhivatal, a rendőrség, a fogyasztóvédelmi hatóság, a népegészségügyi szakigazgatási szerv, az állategészségügyi hivatal, vagy a közterület-felügyelet nem tud (vagy nem akar) semmit se csinálni azokkal a szélhámos adócsaló csürhével, mert nincsen érdemi intézkedési lehetőségük. Állítólag a közbiztonságra különösen veszélyes eszközöket, és az engedély nélküli élelmiszer árukat le lehet foglalni, de egyik szervezet se él ezzel a jogával, és mindegyik a másikra mutogat. Polgárőröket még egyszer sem láttam se aluljáróban járőrözni, se a tereken posztolni, de azért osztogatják nekik a százmilliós támogatásokat közpénzből.

Az adózási szabályok megsértésével, így az említett számla- és nyugtaadás nélkül értékesítő személyekkel szemben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jogosult eljárni, amelynek fő feladata az állami költségvetés bevételeinek biztosítása és védelme, valamint a költségvetést károsító adózói magatartásokkal szembeni hatékony fellépés. Én még egyszer se hallottam, hogy a NAV valaha is foglalkozott volna az illegális árusokkal a tereken, és az aluljárókban, pedig nagy kár keletkezik az adócsalásokkal.

Miért nem adnak lehetőséget arra, hogy normálisan megszüntessék ezeket a gondokat? Vajon normális fellépés az, hogy csak igazoltatnak és a jogszabályok betartására figyelmeztetnek? Kiröhögik a hivatalos személyeket a hajléktalanok meg a külföldiek! Egyik másik hajléktalan-kinézetű árusról még azt is kinézem, hogy bűnöző vagy valami hasonló.

Esetleg el kéne rendelnie a kormánynak a közös akció-ellenőrzéseket mindenhol, minden létező hatósággal együtt, ahol sok illegális árus van, véletlenszerű időpontokban. Így mindenki eljárna a saját hatáskörében, és szerintem jóval nagyobb visszatartó ereje lenne ennek, ha már nincs szigorú garanciális jogszabály a törvényszerűségre.

Legalább annyi jogi lehetőséget kéne adni az illetékes hivataloknak, hogy elvegyék, amire nincs engedély, és átadják a hatáskörrel rendelkező szabálysértési hatóságnak, kormányhivatalnak, önkormányzatnak vagy járási hivatalnak. Ennél ésszerűbb megoldás nem is nagyon van, legfeljebb annyi, hogy azt a sok léhűtő árust esetleg a helyszínről elszállítanák és bevinnék abba a hivatalba, ahol lefolytatják az eljárást vele szemben. Addig se szennyezi be a közterületeinket mindenféle mocsokkal, ami talán fertőző is lehet. Ugyanakkor úgy vettem észre, hogy az egyes hatóságoknak sincs meg a normális jogi lehetőségük, hogy a kellőképpen felléphessenek. Ezt írásban is megerősítették, miután jeleztem feléjük a középkori helyzeteket, pedig az illegális kereskedelemmel összefüggő, széleskörű problémahalmazt érintenek, mivel az illegális kereskedelem a kereskedelmi, fogyasztóvédelmi, élelmiszerhigiéniai, adózási valamint gyakran a szabálysértési illetve büntetőjogi normák megsértésével valósul meg.

Jönnek a választások, és még annyi érdemi intézkedési lehetőséget se adnak a különböző szakigazgatási szerveknek, hatóságoknak és hivataloknak, hogy eltakarítsák az oda nem valókat a közterületekről, de legalább fölöslegesen fenn kell tartania az adófizető állampolgároknak a sok tehetetlen hatósági szervet, akik se intézkedni, se szankcionálni, se lefoglalni nem tudnak. Erre is hány százmilliárd Ft megy el a semmiért? Nagyon sok!

Felül kéne vizsgálni a jelenlegi rendszert, és teljes változtatásokat végeztetni, mert ez nagyon nem megy jól, és mindenki fel van háborodva. Csak kérdezzék meg véletlenszerűen a fent felsorolt aluljárókban vagy a tereken a járókelő embereket, hogy ki mit gondol az illegális árusokról? A túlnyomó többség határozottan ellenzi őket, és türelmetlenül várják az emberek, hogy a kormány tegyen velük szemben valamit.

Amíg a magyarnak mindenféle papírral és engedéllyel kell rendelkeznie, ami hatalmas pénzekbe kerülnek, hogy megfeleljenek a jogi előírásoknak, addig a csöveseknek, meg a külföldi söpredéknek nem hogy engedélyek nem kellenek, de még a szankcióval se kell foglalkozniuk.

Azt a tömérdek élelmiszert, ruhát, cipőt, játékot stb., ha lefoglalnák mindennap a hatóságok azoktól, akik illegálisan árulnak, azt mind odaadhatnák a különböző segélyszervezeteknek, szeretetszolgálatoknak, gyermekotthonoknak, hajléktalanszállóknak, a húsokat meg az zöldség-gyümölcsöket az állatotthonoknak és az állatkertnek.

A törvénytelen tevékenységekkel a kormánynak kötelessége fellépni, mert jogtalan és tisztességtelen hátrányba kerülnek a legálisan tevékenykedők.

A jogalkalmazó hatóságoktól is megérdeklődtem, hogy miért nem tesznek semmit se, és a legtöbben azt válaszolták, hogy nincs rá hatáskörük, vagy túl szűk a hatáskörük, ill. messze nem elég jó a törvény általi intézkedési lehetőség.

(Olvasónktól)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése