2013. szeptember 5., csütörtök

Kuruc.info: Putyin továbbra sem egyezik bele Szíria bombázásába

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Ridiculous Developers

We destroy mediocrity. Whether you need a quick fix or a contract-to-hire, we have developers in the US & Europe ready for you. Hire an elite engineer with TopTal.
From our sponsors
Putyin továbbra sem egyezik bele Szíria bombázásába
Sep 6th 2013, 05:13

A G20-as országcsoport vezetői csak azt tudták megállapítani csütörtök este szentpétervári csúcstalálkozójukon, hogy továbbra is nagy a nézeteltérés közöttük a szíriai katonai beavatkozás tervével kapcsolatban. A fő törésvonal Barack Obama amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök között van.

A Szíria miatti törésvonal megszilárdulásáról Enrico Letta olasz kormányfő számolt be a Twitteren. Az állam- és kormányfők egyetértenek abban, hogy elítélendő a vegyi fegyverek használata általában – közölte egy meg nem nevezett francia diplomáciai forrás. "Egyesek számára a kérdés az volt, hogy melyik szíriai oldal vetett be vegyi fegyvert. Putyin erre azt válaszolta: kétségkívül az egyik és a másik" – tette hozzá a forrás.

Putyin azt kérte előzőleg a résztvevőktől, hogy a munkavacsorán beszéljenek a szíriai helyzetről. Sorban mindenki elmondta a véleményét, de az egyetértést nem erőltették. "A megbeszélés összeszedett volt, de nem feszült légkörű" – mondta a diplomata. A vacsorának helyi idő szerint hajnali egy órakor lett vége.

Az Európai Unió külügyminiszterei a csúcstalálkozó pénteki napján összeülnek, hogy közös álláspontot alakítsanak ki a Szíria elleni amerikai támadás tervével kapcsolatban.

John Kerry amerikai külügyminiszter azzal a kezdeményezéssel fordult orosz kollégájához, Szergej Lavrovhoz, hogy tegyenek újabb erőfeszítéseket a Szíriáról szóló második genfi konferencia megszervezésére. Az értekezlet szervezése a Szíria körüli nemzetközi feszültség megnövekedése miatt maradt abba.

A Genf-2 konferenciát szorgalmazza a csúcstalálkozón Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár és szíriai megbízottja, Lahdar Brahimi is, aki váratlanul érkezett Szentpétervárra csütörtökön. Ban Ki Mun közleményt adott ki a csúcs helyszínén, és ebben azt írta, hogy csak politikai eszközzel oldható meg a szíriai konfliktus. Az ENSZ-főtitkár néhány szót váltott személyesen Obamával, aki az AFP tudósítása szerint komor arccal hallgatta őt.

Az Obama-kormány azon gondolkodik, hogy az amerikai hadsereg nyújtson-e nagyobb számban katonai továbbképzést a szíriai "felkelőknek", kibővítve ezzel a már meglévő programot. A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) "csendben" már tart nekik ilyen tréninget Jordániában – közölték meg nem nevezett amerikai tisztségviselők az AP-vel. Így nem csak néhány tucat, hanem több száz vagy több ezer fegyveres "felkelőt" képezhetnének tovább. A továbbképzés egyik lehetséges helyszíne szintén Jordánia.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése