2013. szeptember 5., csütörtök

Kuruc.info: Pártszövetséget alapítana a zsidóimádó Wilders - a Jobbiktól elhatárolódott, végül egyedül maradt

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Try New Relic at no charge

Deploy New Relic and get your Nerd Life t-shirt. Monitor your Ruby, PHP, Python, Java and .NET web apps in less than 2 minutes.
From our sponsors
Pártszövetséget alapítana a zsidóimádó Wilders - a Jobbiktól elhatárolódott, végül egyedül maradt
Sep 6th 2013, 06:11

A politikus a hetekben egy páneurópai EU-ellenes pártszövetség alapításába kezdett, azonban nem mindenkivel tárgyalna szívesen, például nem szeretné, ha olyan "szélsőséges és rasszista" pártok vennének részt a mozgalmában, mint a Brit Nemzeti Párt (BNP) vagy a Jobbik.


Geert Wilders a 2005-ben alakult holland Szabadságpárt (PVV) alapítója és vezetője. A bevándorlók elleni uszítás mellett euroszkeptikus és szélsőségesen cionista nézeteket képviselő párt egy júliusi közvélemény-kutatás szerint mandátumait megduplázva a legnagyobb parlamenti párt lenne Hollandiában, ha "most" (a felmérés készítésének másnapján) tartanák a választásokat. Wilders a Mark Rutte vezette, tavaly októberben alakult "jobboldali liberális-szociáldemokrata" nagykoalíció megszorítási programjának köszönheti jelenlegi népszerűségét, amit próbál is kamatoztatni: a holland társadalom tömegtüntetésekre való buzdítása mellett a határokon túl is aktív szövetségkeresésbe kezdett.

Wilders még a jövő májusi EP-választások előtt szeretne minél több európai pártot euroszkeptikus mozgalma mögé állítani, de nem mindenki fogadja lelkesen a meghívását. A politikus tárgyalt a Svéd Demokratákkal, az olasz Északi Ligával (Lega Nord) és a nemrégiben alakult Alternatíva Németországért nevű párttal, de megbeszéléseket folytatott a belga Flamand Érdekkel (Vlaams Belang, VB) és a Le Pen-féle francia Nemzeti Fronttal (FN) is, holott korábban kizártnak tartotta, hogy együttműködne velük.

A 2008-ban Korán-ellenes uszító filmet rendező Wilders azonban most sem szövetkezne mindenkivel. Nem szeretne például olyan "szélsőséges és rasszista" pártokat látni a szövetségben, mint a Jobbik vagy a Brit Nemzeti Párt (BNP). A politikus olyan pártokat szeretne összehozni, amelyek "ellenzik az EU-t és a tömeges bevándorlást".

Kölcsönös ellenszenv

"Sok minden szétválasztja a Jobbikot és Wilderst" – mondta el Pál Gábor. A párt sajtófőnöke az ügy további részletezése nélkül elárulta, elsősorban külpolitikai kérdésekben nem értenek egyet.

Kovács Béla, a párt egyik EP-képviselője már nem fogalmazott ennyire óvatosan. Szerinte Wilders, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a francia Nemzeti Front (FN) amerikai és izraeli érdekeket képviselnek, ezt az új útvonalat pedig a Jobbik nem tudja követni. Kovács Béla kifejtette: a Wilders által képviselt politikai irány elfogadhatatlan pártjuk számára, ezért biztos, hogy nem fogunk ebben részt venni – mondta.

Euroszkeptikus ambíciói ugyanakkor nagyon is vannak a Jobbiknak, de ezek érvényesítéséhez saját mozgalmát, a két éve európai szintű pártként bejegyzett Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségét használná fel. A mozgalom éppen most várja az EP-től európai szintű pártként való működésének 2014-re szóló meghosszabbítását (ehhez legalább nyolc tagállamban kell hogy legyen képviselőjük), az EP-frakcióalakítástól viszont még messze vannak: ehhez 25 EP-képviselőre lenne szükségük, legalább hét tagállamból.

A párt képviselői várhatóan a 2014-ben kezdődő európai parlamenti ciklusban is függetlenként folytatják munkájukat, Kovács Béla megfogalmazása szerint "nagyon úgy néz ki", hogy az EFD-hez sem csatlakoznának.

Hűvös fogadtatás

A hírek szerint eddig "kevesen" erősítették meg a mozgalomban való részvételüket, a pártvezető azonban őket sem nevezte meg. Azt viszont már tudjuk, kik utasították vissza az együttműködést. "A pártunk nem lépett be a szövetségbe. Találkoztunk különböző pártokkal, hogy több információt szerezzünk, de ezen a ponton nagyon nehéz bármit is mondani, mivel nem tudjuk, melyik pártok vennének részt a mozgalomban" – mondta Martin Kinnunen, a Svéd Demokraták vezetője. Hasonlóan hűvös válasz érkezett az Északi Ligától is, a többiek pedig az Euractiv szerint egyelőre nem kommentálták Wilders ajánlatát.

Az EFD-t is vezető Nigel Farage pártja, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) szintén jelezte, hogy nem akar részt venni a Wilders vezette szövetségben. A párt közölte: "A UKIP nem egy jobboldali, hanem egy libertariánus párt, amely karcsúbb államot, alacsony adókat, személyes szabadságot és felelősséget szeretne egy nemzeti demokratikus kormány, nem pedig Brüsszel uralma alatt. A UKIP nem vesz részt Geert Wilders kezdeményezésében".

Ez nem az első kísérlet arra, hogy nacionalista pártok együttműködjenek az EP-n belül, de az eddigi próbálkozások többnyire rövidéletűek voltak. Jean-Marie Le Pen a nyolcvanas években próbálkozott hasonlóval, jelenleg pedig az EFD tömörít euroszkeptikus pártokat, azonban mivel a szövetséget egyedül az EU-ellenesség (pontosabban a föderalizmus elutasítása) tartja össze, ideológiailag és külpolitikai kérdésekben rendkívül megosztott.

Wilders pártja, a PVV által delegált EP-képviselők jelenleg egyik frakcióhoz sem tartoznak, így az eddigiek fényében úgy tűnik, ők a leendő új euroszkeptikus szövetség egyedüli tagjai.

(Index nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése