2013. szeptember 5., csütörtök

Kuruc.info: Az arab buzik is feszegetik a határokat - nehezebb dolguk lesz, mint az európai deviánsoknak

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Try New Relic at no charge

Deploy New Relic and get your Nerd Life t-shirt. Monitor your Ruby, PHP, Python, Java and .NET web apps in less than 2 minutes.
From our sponsors
Az arab buzik is feszegetik a határokat - nehezebb dolguk lesz, mint az európai deviánsoknak
Sep 5th 2013, 16:15

A velencei filmfesztiválon debütált Abdellah Taia marokkói író és filmrendező Salvation Army (Üdvhadsereg) című munkája, amelyet az alkotó az első homokos főhősről készült arab filmnek tart, és reméli, hogy a produkció hozzájárul a fartúrókkal kapcsolatos "klímaváltozáshoz" is az arab világban.

Taia nagy vihart kavart hazájában, Marokkóban, amikor honfitársai közül elsőként vállalta nyilvánosan homoszexualitását 2006-ban, holott tisztában volt azzal, hogy a törvények szerint börtönbe is csukhatják ezért. A már Párizsban élő író és filmes saját, Salvation Army című regényéből forgatta legutóbbi filmjét, amelyről a velencei filmfesztiválon tartott bemutató alkalmából beszélt. A filmet az érezhető feszültségek dacára Marokkóban forgatta.

"Járok Marokkóba, és be is engednek. Ha bármit tennének velem, az nekik is kockázatos lenne" – fogalmazott a rendező.

A Salvation Armyban saját szegénységben töltött ifjúságát idézi fel. A főhős, Abdellah egészen korán ráébred arra, hogy homokos, és arra is, hogy egy olyan társadalomban kell élnie, ahol ezt a szexuális irányultságot elutasítják, holott a gyakorlatban létezik a homoszexualitás, gyakorta csapnak le rá idősebb férfiak. A film vázolja mindennapjait a kilencgyermekes családban, és bemutatja legidősebb fivéréhez fűződő viszonyát, akire példaképként tekint. Mikor bátyja elköltözik otthonról, ő is a maga lábára áll, és elhagyja Marokkót.

A film második része Genfben játszódik, ahol Taiának is sikerült befutnia és megvalósítania álmát, hogy író és filmes legyen.

"Marokkóban sohasem lett volna lehetőségem arra, hogy publikáljak, és nem is gondolhattam volna arra, hogy filmezzek. Mindenki kinevetett volna. Valójában a nővéreim kacagtak is rajtam, ami nagyon feldühített" – emlékezett.

Taia szerint az arab tavasz forradalmai és az, hogy az egyén személyiségi jogai nagyobb teret kaptak a térségben, "klímaváltozást" idéznek elő az arab világban a homokosokkal kapcsolatban is. Mint megjegyezte: Marokkóban már létezik arab nyelvű honlap a számukra, és arab szavuk is van már a "melegek" semleges (nem megbélyegző) megnevezésére.

A rendező reményét fejezte ki, hogy filmje újabb katalizátor lesz ebben a folyamatban. "Ez a film talán segít néhány meleg és leszbikus arab embernek, hogy szembenézzen a valósággal és támogatást kapjon. Szerintem itt az ideje, hogy a homoszexuálisok is elnyerjék szabadságukat az arab világban, és emlékezzünk arra, hogy ők is arabok" – fogalmazott Taia.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése