2013. szeptember 5., csütörtök

Kuruc.info: Leleplezve: egy beteg állat háreme a kereszténygyalázó feminista csürhe

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Try New Relic at no charge

Deploy New Relic and get your Nerd Life t-shirt. Monitor your Ruby, PHP, Python, Java and .NET web apps in less than 2 minutes.
From our sponsors
Leleplezve: egy beteg állat háreme a kereszténygyalázó feminista csürhe
Sep 5th 2013, 14:02

Minden jel szerint egy titokzatos férfi az agy a félmeztelen aktivistáiról ismert Femen csoportban. Viktor Szvjatszkijt egyszer csúnyán helybenhagyta a titkosrendőrség, de nem áldozattípus. Alig tagadja, hogy a "csajozás" miatt alapította meg a Fement, amelynek tagjait gerinctelen, pontatlan, gyenge nőknek tartja - derült ki egy most bemutatott dokumentumfilmből. De mit keres egy "pátriárka" a feminista tiltakozócsoport élén?


"Küldetésünk a tiltakozás, fegyverünk a pucér mellünk" – vallják a világszerte egyre nagyobb feltűnést keltő ukrán feminista szervezet, a Femen tagjai. Egy a Velencei Filmfesztiválon bemutatott dokumentumfilmből kiderül: a tiltakozócsoport kiötlője és irányítója egy férfi – írja a The Independent. Az Ukrajna nem bordélyház című filmet egy 28 éves ausztrál rendezőnő, Kitty Green jegyzi.

Viktor Szvjatszkij hivatalosan tanácsadóként funkcionál a Femen mellett. A szervezet honlapján olvasható információk szerint az ukrán titkosszolgálat több tagja nyár elején csúnyán összeverte aktivista tevékenysége miatt.

Zoom
Naponta helyben kellene hagyni

A rendező szerint azonban Szvjatszkij nem csupán támogatója a Femennek, hanem alapítója és fő szervezője is. "Ez az ő mozgalma, és ő választotta ki a lányokat is egyenként. Csak a legszebbeket vette be, mert ők kerülnek be a hírekre. Ők kerülnek címlapra. És ez lett az arculatuk, így adják el a brandjüket" – mondja a rendező.

Zoom
Ezt inkább nem fordítjuk le

A dokumentumfilm szeptember 3-i bemutatóján a Femen több tagja is részt vett, köztük Inna Sevcsenko, az akciócsoport vezetője. A honlapjukon közölt képek szerint itt is szokásos stílusukban léptek színpadra, félmeztelen felsőtestükön egyebek közt a „NAKED WAR" (meztelen háború) feliratot viselve.

A közelmúltban több femenes külföldre költözött, hogy megússzák az Ukrajnában rájuk váró hatósági eljárást. Állítják: "szisztematikusan zaklatják, ütik-verik, fogva tartják és folyamatosan fenyegetik őket" a hatóságok. Júniusban a csoport két francia és egy német tagját bebörtönözték egy tunéziai félmeztelen tüntetés után.

Zoom

Egészen eddig nem volt világos, hogy Szvjatszkijnak mennyire meghatározó szerepe volt a Femen akcióiban. A film szerint ő küldte a lányokat arra a fehéroroszországi küldetésre is, ahol – legalábbis a Greennek nyilatkozó tanúk szerint – titkosügynökök letartóztatták, levetkőztették, megalázták, majd magukra hagyták a nőket egy erdőben, az ukrán határ közelében. A fehéroroszországi akcióra a rendező is elkísérte őket, az általa leforgatott anyagot azonban – mint a The Independentnek elmondta – "elkobozta a KGB", őt magát pedig 8 órán keresztül fogva tartották, majd Litvániába toloncolták.

Ordított a lányokkal, és mindennek lehordta őket

A dokumentumfilm tiszteleg a titokzatos Szvjatszkij szervezőkészsége és karizmája előtt, de megkérdőjelezi a csoportra gyakorolt hatását. "Szörnyen tud viselkedni, de metszően intelligens" – jellemezte a rendező. A férfi néha rettenetesen viselkedett a femenes nőkkel: "ordított velük, és picsának nevezte őket".

Zoom

Kitty Green egy évig élt együtt egy kijevi lakásban négy Femen-taggal, miközben akcióikat filmezte. Fokozatosan jött rá arra, hogy a háttérben egy bizonyos Viktor Szvjatszkij mozgatja a szálakat. "Ha egyszer bekerül az ember a belső körbe, mindenképp kapcsolatba kerül vele. Ő maga a Femen."

Zoom

Kezdetben Szvjatszkij nem járult hozzá ahhoz, hogy lefilmezzék, de a rendező nem tágított. Amikor Szvjatkszij végre ráállt az interjúra, próbálta igazolni paradox szerepét a Femen életében: mit keres egy pátriárka egy feminista tiltakozócsoport élén? „Ezek a lányok gyengék. Nincs igazi karakterük. Még csak nem is szeretnének erősek lenni, ehelyett alárendelt szerepet játszanak. Gerinctelenek, pontatlanok és más tulajdonságaik sem teszik őket alkalmassá a politikai aktivizmus gyakorlására. Fontos, hogy a szükséges képességeket elsajátítsák általam" – magyarázta. Ragaszkodott hozzá, hogy pozitív hatással van a csoport működésére. Ám amikor Green arra kérdezett rá, hogy vajon Szvjatszkij a nőzés miatt indította-e el a Fement, a férfi úgy válaszolt: "talán igen, valahol mélyen a tudatalattimban".

Zoom

Az egyik Femen-aktivista a Stockholm-szindróma kifejezéssel jellemezte a lányok és Szvjatszkij kapcsolatát. Ezt a kifejezést arra a jelenségre hasznáják, amikor a túszok rokonszenvet éreznek túszejtőik iránt. "Pszichológiai függésben tart minket. És, bár tudván tudjuk, hogy az ő segítsége nélkül is működne a csoport, a függés összetart."

(The Independent - HVG nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése