2013. szeptember 5., csütörtök

Kuruc.info: Háborúra uszít a NATO főtitkára is

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Try New Relic at no charge

Deploy New Relic and get your Nerd Life t-shirt. Monitor your Ruby, PHP, Python, Java and .NET web apps in less than 2 minutes.
From our sponsors
Háborúra uszít a NATO főtitkára is
Sep 5th 2013, 19:41

Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy "a nemzetközi közösség megosztott" a vegyi fegyverek szíriai alkalmazására adandó válaszban.

Megismételte ugyanakkor, hogy egy Szíria elleni amerikai csapáshoz nem lesz szükség a NATO komolyabb bevonására, mivel a tervek szerint korlátozott műveletről lenne szó.

"Rendkívül sajnálatosnak tartom a nemzetközi közösség soraiban tapasztalt megosztottságot" - mondta Rasmussen az Európai Unió védelmi minisztereinek vilniusi tanácskozása alkalmából, amelyre őt is meghívták.

"Azt hiszem, ideje lenne túllépni ezen, mivel azt a nagyon veszélyes üzenetet küldi a vegyi vagy más tömegpusztító fegyverek alkalmazását fontolgató diktátoroknak, hogy ezt megtehetik anélkül, hogy a nemzetközi közösség reagálásával kellene számolniuk" - fejtegette a litván fővárosban a NATO-főtitkár.

Rasmussen szerint "kétség sem fér hozzá", hogy "a szíriai rezsim a felelős" az augusztus 21-én Damaszkusz mellett elkövetett vegyi támadásért.

Az észak-atlanti szövetség vezető tisztségviselője ezzel együtt megismételte, nem gondolja, hogy egy Szíria elleni csapás esetén a NATO-nak további szerepet kellene vállalnia azon felül, hogy már korábban Patriot rakétákat telepített Törökországba egy esetleges szíriai agresszió elhárítására.

"Szükség van a nemzetközi közösség gyors válaszára", de annak "rövid, célzott és gondosan megtervezett műveletnek kell lennie. Ehhez pedig nincs szükség a NATO parancsnoki és irányító rendszerére" - tette hozzá.

A vilniusi tanácskozáson részt vevő Thomas de Maiziere német védelmi miniszter szintén nagyon súlyosnak nevezte a szíriai helyzetet, amelyre "nyilvánvalóan politikai megoldást kell majd találni végül".

Maiziere megerősítette, hogy Szíria témája uralja majd a vitákat Vilniusban is, hogy közös álláspontot alakítsanak ki az unió tagállamai között.

A litván fővárosban pénteken az Európai Unió külügyminiszterei is értekezletet tartanak, amelyhez szombaton amerikai "kollégájuk", az őket is lehallgató ország John Kerry-je is csatlakozik.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése