2013. szeptember 5., csütörtök

Kuruc.info: Orbán utasítása: a rezsicsökkentéssel kell kampányolni

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Ridiculous Developers!

Expanding your team? We have devs that cost $0110110001/hour. We invoice in binary. Try Toptal risk-free today!
From our sponsors
Orbán utasítása: a rezsicsökkentéssel kell kampányolni
Sep 5th 2013, 08:03

Dolgozni, dolgozni, dolgozni, és nem a kormányzati lépésektől várni a csodát, a választási sikert - adta ki a parancsot Orbán Viktor a kormánypártok visegrádi frakcióülésén. A miniszterelnök szerint pillanatnyilag ugyan jók a Fidesz, és pocsékak az ellenzék kilátásai, de 2002 tanulsága alapján a párt nem bízhatja el magát.

A tavaly őszi ledorongolás és a nyáj év eleji összeterelése után ezúttal intéseket fogalmazott meg, és kemény munkát kért a képviselőktől Orbán Viktor a kormánypártok ülésszakindító frakcióülésén.

Az ezúttal Visegrádra kihelyezett, háromnapos tanácskozást a hagyománynak megfelelően a pártelnök-miniszterelnök politikai helyzetértékelője nyitotta meg, amely az eseményről beszámoló források szerint "szokás szerint lelkesítő és magabiztos", és minden eddiginél hosszabb, több mint kétórás volt.

A legutóbbi alkalmakkor a kormányfő az uniós források beragadása és a kibeszélések miatti fejmosásra, illetve az összetartás és a bajtársiasság hangsúlyozására hegyezte ki a beszédét, de ezekről most annak ellenére sem ejtett szót, hogy a pénzlehívási mérleg továbbra sem áll túl jól, és az odamondogatások, belső bírálatok sem szűntek meg a kormánypárti frakciókban. (Legutóbb az oktatási bizottságot vezető Pokorni Zoltán Fidesz-alelnök fogalmazott meg ismét kritikát a kormánnyal, illetve régi szakmai riválisával, Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral szemben.)

Munka, munka, munka

Orbán Viktor a résztvevők beszámolója szerint most a jövő évi voksolásig elvégzendő rengeteg munkával igyekezett választási hangulatba hozni a képviselőket. Hosszúra nyúlt összegzésében a miniszterelnök részletesen felsorolta, hogy a kormány milyen intézkedéseket valósított meg az elmúlt három és fél évben. A dicsőséglistán szerepelt az IMF-hitel visszafizetése és a világszervezet "elkergetése", a nagy ellátórendszerek - oktatás, egészségügy - konszolidálása, a devizahitelesek "megsegítése" és a rezsicsökkentés is. A miniszterelnök ugyanakkor többször hangsúlyozta, hogy hiába áll ezek alapján jól a kormány, illetve a kormánypártok népszerűsége, a biztató helyzet senkit nem mentesít az alól, hogy személyesen helyben, a saját körzetében is megvívja a szükséges csatákat, és megdolgozzon a népszerűségéért, végső soron a körzet elnyeréséért.

A kormányfő mondandóját utólag több képviselő is úgy fordította le, hogy "a kormány jól végezte a dolgát, de senki nem fürödhet a "központi dicsőségben", hanem a választókerületi munka lesz a győzelem, illetve a folytatás kulcsa.

A helyben végzett munka fontosságát jelzi egyébként, hogy Orbán Viktor a közelmúltban öt fideszes választókerületi elnököt meg is fosztott a posztjától (és vele a leendő képviselőjelölti lehetőségtől), mert elégedetlen volt az ottani munkájukkal. A HVG szerda este arról írt, hogy a miniszterelnök ezt a frakcióülésen be is jelentette, az Origót tájékoztató képviselők szerint azonban eről nem volt szó, Orbán csak általánosságban említette, hogy aki nem dolgozik, azt leválthatják, mert senki nincs a körzete élére bebetonozva. (A választókerületi vezetők a beszámolók szerint átvehettek egy körzetük és saját munkájuk átfogó értékelését is tartalmazó írásos elemzést, amelyből kiolvasható, hogy hogyan teljesítettek.)

A gyenge ellenzék is kockázat

A kormánypártok által követendő kampánystratégiájáról Orbán nem mondott konkrétumokat, és a témái között sem említett újdonságot azon túl, ami eddig is nyilvánvaló volt, hogy a kormányzati eredmények sulykolásával, leghangsúlyosabbként azon belül is a folytatódó rezsicsökkentéssel kell "megfogni az embereket".

A Fidesz és az ellenzék helyzetéről szólva Orbán Viktor röviden kitért az Együtt 2014-re, illetve az MSZP-re. A két párt kis híján bohózatba fulladt tárgyalásait a politikus még célzásszinten sem említette, értékelésként csak annyi mondott, hogy nekik köszönhetően kényelmes a Fidesz helyzete, hiszen normál forgatókönyv szerint választás előtt fél évvel az ellenzék a kormányt szokta kíméletlenül ostorozni, de a baloldali szervezetek jelenleg egymással vannak elfoglalva, és a kormány bírálata helyett "az a legnagyobb bajuk, hogy kiből mi lesz listán vagy egyéniben". A Jobbikra a nyitóbeszédben nem is, csak a kérdések között tért ki röviden a kormányfő, azt fejtegetve, hogy a párt alapjában nem is a Fidesz, hanem az MSZP ellenfele.

A gyatra ellenzéki megjelenésnek és a Fidesz relatív jó kilátásainak Orbán ugyanakkor a kockázataira is figyelmeztetett: 2002 tanulsága szerinte egyértelműen az, hogy nem szabad hinni az előrejelzéseknek, és nem szabad a helyi "gyalogsági munkát félredobva" hátradőlni abban a hitben, hogy pusztán a sikeres kormányzás elég a választói bizalom újbóli megszerzéséhez.

(Origó nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése