2013. szeptember 18., szerda

Kuruc.info: Így csalnak a közvélemény-kutatók

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
2012 Intl Green Construction Code

Sign up for the most comprehensive introductory course available on the web for the 2012 International Green Construction Code (IgCC). Just $29.
From our sponsors
Így csalnak a közvélemény-kutatók
Sep 18th 2013, 19:34

Miközben a közvélemény-kutatási eredményeknek papírforma szerint legfeljebb +/- 2,5 százalékos eltérést kellene mutatniuk a valós adatokhoz képest, a magyarországi pártok közül a Jobbikot eddig minden cég nagyságrendekkel alulmérte. A korábbi torzítások átlagát vetítettük rá a legfrissebb, nyári eredményekre.

Winston Churchill közhelyszerűvé vált mondata szerint "csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok". Bár az idézet hitelességét egyesek megkérdőjelezik, hazai közéleti viszonyokban nagyon is találónak látszik. Egyrészt köztudott, hogy a nagy közvélemény-kutató intézetek mind fideszes (Századvég, Nézőpont Intézet) vagy balliberális (Szonda Ipsos, Medián) kötődésűek, másrészt valódi felméréseiket sosem bocsátják a sajtó rendelkezésére, az csak a kozmetikázott adatokat kapja meg. (A kínos be-becsúszó bakikról már nem is beszélve.)

A 2014-es választások közeledtével egyre többekben merült fel a kérdés, hogy mennyire lehet megbízni a mostani adatokban, amelyek ráadásul sokszor egymásnak is ellentmondóak.

Zoom
A 2013. júniusi felmérések alapján a Fidesz biztosan őrzi vezető helyét, és ha most vasárnap lennének a választások, minden második voksot besöpörnének, sőt, ha a balliberálisok nem tudnak összefogni egymással, és a Jobbik sem tud jelentős növekedést elérni, a kétharmados mandátumtöbbség sincs kizárva. A hivatalos adatok szerint a második helyen közel 25 százalékkal az MSZP áll, őt követi 13 százalékkal a Jobbik, majd 7-8 százalékkal Bajnaiék, 2-3 százalékkal Schifferék, végül 1-2 százalékkal Gyurcsányék zárják a sort. (Az összeállításban minden megjelenített adat a biztos pártválasztókra vonatkozik, nem a teljes lakosságra - a szerk.)


Mindez persze akkor áll, ha a közölt adatok a valóságnak megfelelnek, ami már csak azért is kérdéses, mert a háromosztatú (kormánypártok – Jobbik – balliberális pártok) politikai palettán mindkét ellenérdekelt erőnek érdeke kicsinyíteni a nemzeti radikális párt támogatottságát. A Fidesz-KDNP-nek azért, hogy úgy tűnjön, Orbán és Bajnaiék közül kell választani a kisebbik rosszat, a „demokratikus pártoknak" pedig azért, hogy ők legyenek a mostani rendszer esélyes kihívói, az egyetlen életképes alternatíva Simicskáék mutyibirodalmával szemben.

A nagy közvélemény-kutató intézetek már 2010 tavaszán jóval alábecsülték a Jobbik népszerűségét, 2009-ben pedig nem állunk távol a valóságtól, ha azt állítjuk, durván meghamisították azokat. Szemléltetésként az alábbi grafikonon tekinthető meg, hogy a legfrissebb, 2013. nyári adatok alapján mekkora szavazóbázissal bírhat a Jobbik, ha a torzítást a 2009-es átlaggal számoljuk.

Fontos megjegyezni, hogy az Iránytű Intézet kivételt képez a Jobbikot 11-14 százalékra saccoló társaságok közül. A cég 2013. augusztusi felmérése szerint Vona Gábor pártja 20 százalékra számíthat a biztos pártválasztók közül, ezzel a jövő évi választásokon a Fidesz első számú kihívója lehet.

(alfahir.hu nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése