2013. szeptember 18., szerda

Kuruc.info: Felmérés: sem Európa, sem az USA, sem Törökország lakossága nem akar háborút Szíria és Irán ellen

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Retargeting on Facebook?

Get more sales and conversions with Facebook retargeting. Try it free for 14 days. Set up takes just minutes!
From our sponsors
Felmérés: sem Európa, sem az USA, sem Törökország lakossága nem akar háborút Szíria és Irán ellen
Sep 18th 2013, 15:09

Az európaiak és amerikaiak többsége határozottan ellenzi, hogy országaik katonai csapást mérjenek Szíriára - derült ki egy nemzetközi közvélemény-kutatásból, amelynek eredményeit szerdán tették közzé. A Transzatlanti Trendek című, évente elkészített felmérésből az is kitűnik, hogy az Egyesült Államok és Európa közvéleményében romlik Kína és Oroszország megítélése is.

A tavalyi évhez képest minden vizsgált régióban erősödtek az ellenérzések egy esetleges szíriai külföldi katonai beavatkozással szemben. Az amerikaiak 62 és az európaiak 72 százaléka úgy véli, hogy országaiknak el kellene kerülniük a katonai beavatkozást. A katonai csapást az Egyesült Államok lakosságának 30 százaléka, az európaiaknak pedig 22 százaléka támogatja. Még a Szíriával szomszédos Törökországban is a megkérdezettek 72 százaléka úgy gondolja, hogy országának ki kellene maradnia egy esetleges katonai csapásból, míg 21 százalék támogatná azt.

Iránnal kapcsolatban mind az európai, mind az amerikai válaszadók úgy vélik: a gazdasági szankciók jelentik a legjobb eszközt arra, hogy megelőzzék Teherán nukleáris fegyverekhez való hozzáférését. Az EU polgárai közül nagyon kevesen és az amerikaiak közül is csak 18 százalék támogatna egy esetleges katonai akciót Iránnal szemben. Amennyiben a békés eszközök kudarcot vallanának, az európai válaszadók 48 százaléka, az amerikaiaknak pedig 64 százaléka alkalmazna erőt az iszlamista köztársaság ellen.

Kínáról egyre kedvezőtlenebb kép él a vizsgált országokban: az európai válaszadók 60 százalékának, míg az amerikaiak 58 százalékának negatív a véleménye a távol-keleti országról, a tavalyi felméréshez képest az Atlanti-óceán mindkét oldalán emelkedett ez az arány. Az európaiak 65, a törökök 72 és az amerikaiak 47 százaléka úgy véli, hogy Pekingnek nem kellene vezető szerepet vállalnia a világpolitika ügyeiben. Emellett a válaszadók többsége szerint Kína inkább gazdasági veszélyforrás, mintsem gazdasági lehetőség. A felmérésben résztvevő országok lakosai szintén inkább negatívan ítélik meg Oroszországot. Az amerikaiak 46, az európaiak 65, míg a törökök 67 százaléka nem kívánatosnak tartja, hogy Moszkva szerepe növekedjen a nemzetközi politikában.

A German Marshall Fund nevű amerikai kutatóközpont és a Compagnia di San Paolo nevű olaszországi magánalapítvány az Európai Unió 11 országában, Törökországban és az Egyesült Államokban kérte ki a lakosság véleményét a transzatlanti országokat érintő témákról június 3. és július 2. között.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése