2013. augusztus 31., szombat

Kuruc.info: A szíriai vegyifegyver-arzenál léte is Izraelnek köszönhető - Damaszkusz kizárólag külföldi erők ellen használná

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
New Thought, New You!

How to create a joyful life of Health, Wealth, Love & Prosperity. This online course is taught by Rev. Scott DeMarco. Enroll today for just $125.
From our sponsors
A szíriai vegyifegyver-arzenál léte is Izraelnek köszönhető - Damaszkusz kizárólag külföldi erők ellen használná
Aug 31st 2013, 06:57

Az Izrael által három háborúban is legyőzött Szíria az izraeli nukleáris fegyverektől való félelme miatt fogott vegyi fegyvereinek kifejlesztésébe három évtizeddel ezelőtt - írta a Reuters hírügynökség.

Nyugati katonai szakértők szerint Damaszkusz eleinte nem rendelkezett a program önálló elindításához szükséges technológiai és tudományos háttérrel, de szomszédai, külföldi szövetségesei és európai vállalatok segítségével sikerült felhalmoznia a világ egyik legveszélyesebbjeként számon tartott vegyifegyver-készletét. "Vegyifegyver-programjának elindításakor Szíria erősen függött a külső segítségtől, mára azonban önálló gyártókapacitással rendelkezik" - közölte Amy Smithson amerikai vegyifegyver-szakértő.

A két és fél éve tartó, mára több mint százezer halálos áldozatot követelő szíriai polgárháború során állítólag több alkalommal is, legutóbb augusztus 21-én, vetett be valaki vegyi fegyvert.

A Közel-Keleten nem példa nélküli a nem hagyományos fegyverek használata. Szaddám Huszein egykori iraki diktátor számos alkalommal vetett be vegyi fegyvereket, először Irán, majd az iraki kurdok ellen is. A szíriai rendszer egyik legfőbb külföldi támogatójának számító Teheránt azzal gyanúsítják, hogy atomprogramja katonai célú, az izraeli kormány pedig hivatalosan nem erősíti meg, de nem is cáfolja a nukleáris programjával kapcsolatos találgatásokat.

Szíria a világ azon államai közé tartozik, amelyek nem csatlakoztak az 1997-ben hatályba lépett Vegyifegyver-tilalmi Egyezményhez, amely teljes készleteik megsemmisítésére kötelezi a részes feleket.

Damaszkusz általában nem kommentálja a vegyi fegyvereiről szóló híreket, a kormányzat 2012 júliusában ismerte be először, hogy vannak ilyen fegyverei. Ennek kapcsán egy damaszkuszi külügyi szóvivő közölte, hogy a polgárháború során nem, kizárólag külföldi erők ellen vetnék be őket.

Szakértők szerint a vegyi fegyverek kifejlesztéséhez és célba juttatásához szükséges technológiát Szíria valószínűleg a Szovjetuniótól és Egyiptomtól, a vegyi alapanyagokat pedig különböző európai vállalatoktól szerezte be.

Saját gyártókapacitásának kifejlesztésére Damaszkusz létrehozott egy a katonai hírszerzés által működtetett kutatóközpontot, amely beszámolók szerint jóval korszerűbb berendezésekkel rendelkezik, mint az ország bármely egyeteme. A Dzsamraja térségében található központot januárban az izraeli légierő repülőgépei bombázták, korábban pedig kormányellenes terroristák is megtámadták.

A kutatóközpontot jelenleg Ali Mamluk, a szíriai hírszerzés igazgatója vezeti, a tényleges irányítás azonban megosztott - nyilatkozott Musztafa al-Sejk, egy magas rangú dezertőr. Szerinte a vegyifegyver-arzenál nagy részét Szíria alaviták lakta vidékére, Latakia tartományba szállították, maradtak azonban létesítmények Damaszkusz környékén is.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése