2013. augusztus 31., szombat

Kuruc.info: Magyar nő indult megmászni a 8027 méteres Himalája-csúcsot

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Magyar nő indult megmászni a 8027 méteres Himalája-csúcsot
Sep 1st 2013, 06:00

Magyar hegymászó indult a világ 14. legmagasabb hegycsúcsára, a 8027 méteres Sisapangmára; Lesták Erzsébet az expedíció egyetlen magyar tagja, és célja, hogy magashegyi teherhordók, illetve oxigénpalack használata nélkül hódítsa meg a Himalája kínai területen lévő hegyének főcsúcsát.

Lesták Erzsébet péntek délután indult útnak Budapestről - tájékoztatta késő este az MTI-t Barabás Miklós a 4bakancs.com hegymászóportál részéről. A közlemény szerint a főcsúcson még nem járt magyar állampolgárságú mászó. Az expedíció szeptember végére, október elejére tervezi, hogy feljusson a csúcsra.

Érdekesség, hogy az első magyar 8000-es Himalája-expedíciónak is ez a csúcs volt a célja. 1987-ben hat hegymászónak - Nagy Sándornak és Ozsváth Attilának, majd pár nappal utánuk Balaton Zoltánnak, Csíkos Józsefnek, Várkonyi Lászlónak és Vörös Lászlónak - sikerült elérnie a Central Peaket, viszont a főcsúcson, a 8027 méteres Main Peaken még nem állt magyar állampolgárságú hegymászó. 2013 májusában Benedek Zoltán székelyudvarhelyi születésű, osztrák állampolgár hegymászónak sikerült feljutnia a főcsúcsra.

A Sisapangma a Föld 14. olyan hegycsúcsa, amely 8000 méter fölé magasodik. A nepáli határtól néhány kilométerre, Tibet déli részén található, olyan területen, amelynek hovatartozása a mai napig vitatott Nepál is Kína között. A hegy neve azt jelenti, tető a füves síkságok fölött.

A Sisapangmát 1964. május 2-án mászták meg először, mégpedig a kínai Hszü Csing. A legtöbben az alsó központi csúcsig, a Central Peakig mennek, nem pedig a főcsúcsig, "ahová még egy hosszú, éles, kitett gerincen vezet az út".

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése