2013. augusztus 31., szombat

Kuruc.info: A fizetésük csökkentése miatt külföldre távozó orvosok miatt halasztják el a pécsi műtéteteket

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
A fizetésük csökkentése miatt külföldre távozó orvosok miatt halasztják el a pécsi műtéteteket
Aug 31st 2013, 14:10

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) traumatológiai klinikáján a tervezett műtétek egy részét július óta elhalasztják, így hosszabbodik a várakozók listája - írta szombati számában a Népszabadság a klinika több, névtelenül nyilatkozó sebészére hivatkozva.

A lap szerint ennek oka az, hogy júliustól csökkent az aneszteziológusok és a baleseti sebészek fizetése, ezért a jövedelemkiesést elszenvedő szakorvosok egy része külföldre távozott, illetve oda készül.

Decsi Tamás, a PTE Klinikai Központ főigazgatója a lapnak azt mondta: idén 2012-höz képest a kifizetett bértömeget tekintve szerény mértékben növekedett a jövedelme az egyetem orvosainak. Ugyanakkor tény az is, hogy a PTE aneszteziológusainak és traumatológusainak júliustól csökkent a bére. Utóbbiak jövedelme azért lett kevesebb, mert a megváltozott munka törvénykönyve bizonyos pótlékok kifizetését már csak különlegesen indokolt esetben engedélyezi. Régebben például az úgynevezett veszélyességi pótlékot gyakran fizetéskiegészítésként adták, és nem a munka során fellépő veszélyek rizikóját próbálták ily módon "enyhíteni", tette hozzá a főigazgató, ám ennek a gyakorlatnak a lehetőségét a törvény szűkítette. A főigazgató ezt elfogadva törölte el a traumatológusok és az aneszteziológusok pótlékát júliusban, ami azzal járt, hogy automatikusan csökkent e szakorvosok keresetarányos ügyeleti díja is.

A főigazgató szerint a PTE intenzív, valamint traumatológiai klinikájának működését egyelőre nem veszélyezteti a tíz aneszteziológus távozása. Három távozó pótlására már kötöttek is szerződést. Arról, hogy még további tíz aneszteziológus és öt baleseti sebész tervezi a külföldi munkavállalást, a főigazgató nem értesült - írta a lap.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése