2013. augusztus 31., szombat

Kuruc.info: A 24. Székely Határvadász Zászlóaljra emlékeztek Katrosában

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Ridiculous Developers

We destroy mediocrity. Whether you need a quick fix or a contract-to-hire, we have developers in the US & Europe ready for you. Hire an elite engineer with TopTal.
From our sponsors
A 24. Székely Határvadász Zászlóaljra emlékeztek Katrosában
Aug 31st 2013, 19:11

Augusztus 31-én, szombaton leplezték le azt a keresztet, melyet a 24. Székely Határvadász Zászlóalj elesettjei tiszteletére állítottak a Székely Nemzeti Tanács szervezésében. Az egykori erődrendszer északi részén, a valamikori laktanya századpontjának a helyén, a csodálatos szépségű Katrosában emlékeztek az egybegyűltek azokra a hősökre, akik a végsőkig küzdöttek az ellenséggel szemben.

Zoom

A Szabó Ottó által faragott, több szimbólumot is tartalmazó fakeresztnél tartott ünnepségen András Zoltán kászonaltízi polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, kifejtve, hogy a mai nap a megemlékezésről szól, ilyenkor felidézzük a múltat, az elesett határvadászokat, akik életüket adták a rájuk bízott feladatért, a haza védelméért. Felszólalásában, párhuzamot vonva az egykori katonák tetteivel határozta meg a mai ember feladatát is, mely nem más, mint a székely nemzet megtartása.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke elmondta: „napra pontosan hetvenhárom évvel ezelőtt kezdődött itt el Székelyföldön egy új világ, a `kis magyar világ`, hiszen 1940. augusztus 30-án hozták meg a II. bécsi döntést, és másnap kezdték el újraszervezni Székelyföldön az életüket az emberek. Szeptember 5. és 13. között pedig egyenként tért vissza Magyarországhoz Székelyföld szinte minden települése. Új remény, jövőbe vetett hit, új élet kezdődött. Az akkor tapasztalt összefogás és egység erőt adott a következő nemzedéknek, arra hogy van remény egy saját szájunk íze szerint alakítható világ kivitelezésére. Ma már olyan utakat kell keresnünk, mely illeszkedik az Európai Unió 28 országából 11 országban gyakorolt területi és kulturális autonómia valamelyik formájához. Ki kell azt mondani, hogy mi itt Székelyföldön azt akarjuk, ami az Európai Unió többi országában sok népcsoportnak jár: területi autonómiát."

Benedek Erika, az Edélyi Magyar Néppárt Kovászna megyei elnöke szerint a megemlékezés helye méltó arra, hogy szent térré váljon.
Felszólalásában a határok fontosságát részletezte az egyén és a nemzet életében egyaránt. Véleménye szerint nélkülözhetetlen, hogy megőrizzük értékeinket a határainkon belül, s azokból csak annyit vegyünk el, amennyire szükségünk van. A határon túli értékeket pedig tiszteletben kell tartanunk.

Zoom

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke gondolatainak megfogalmazásakor kifejtette, az ilyen eseményeken nemcsak a múltra, hanem a jelenre is gondolunk, hiszen ma fegyverek nélkül, de ugyanazzal az elszántsággal kell küzdeni, hadrendbe állni, mint egykor tették a katonák. Felhívta a figyelmet, és a jelenlévők tevékeny részvételét kérte az október 27-én sorra kerülő Nagy Menetelésen.

Szima Csaba, a kézdivásárhelyi Székely Nemzeti Tanács alelnöke az egykori történelmi eseményeket ismertette. A keresztet a jelenlévő háromszéki és kászoni római katolikus plébánosok és esperesek áldották meg, amelyet rövid kulturális műsor követett, majd a magyar és székely himnusz eléneklésével ért véget az esemény.

(Erdély Ma)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése