2013. augusztus 31., szombat

Kuruc.info: Pápahelyettes lett a korábbi izraeli kapcsolattartóból

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Pápahelyettes lett a korábbi izraeli kapcsolattartóból
Sep 1st 2013, 06:06

Pietro Parolin érseket, jelenlegi venezuelai nunciust nevezte ki szombaton a szentszéki államtitkárság élére Ferenc pápa Tarcisio Bertone bíboros helyébe, aki hét éven át töltötte be ezt a tisztséget.

A hírügynökségek jelentéseikben a pápa eddigi legjelentősebb döntését úgy értékelték, hogy véget ért a Bertone-korszak. A vatikáni bejelentés szerint a "pápa elfogadta őeminenciája, Tarcisio Bertone bíboros lemondását", Parolin érsek negyvenöt nap múlva, október 15-én veszi át tőle a szentszéki államtitkárság vezetését. Ez a vatikáni hierarchiában a második legmagasabb tisztség, betöltőjét a köznyelv helyettes pápának is nevezi.

A 78 éves Bertone leváltása Ferenc pápa márciusi megválasztása óta napirenden szerepelt. Az egyházfő júliusi brazíliai útja alatt az olasz sajtó már arról írt, hogy Bertonének ez volt az utolsó szereplése szentszéki államtitkárként.

Az ilyen magas tisztséget tekintve viszonylag fiatalnak számító, 58 éves, itáliai születésű Parolin tapasztalt diplomatának tartják, szentszéki külügyminiszter-helyettesként 2002-2009 között tevékenyen részt vett a Vatikán politikájának az alakításában. Ő kezelte egyebek között a kínai, vietnami és izraeli kapcsolatokat is.

A kúria vezetéséért az utóbbi években sokat bírálták Bertone bíborost, az úgynevezett VatiLeaks kiszivárogtatási botrány nyilvánosságra jutott dokumentumaiban is sok támadás érte, neki rótták fel az IOR pénzügyi botrányának rossz kezelését is.

Giorgio Napolitano olasz államfő üdvözölte Pietro Parolin kinevezését, mert arra számít - mint írta -, hogy még jobban elmélyülnek a kapcsolatok Olaszország és a Vatikán között.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése