2013. augusztus 31., szombat

Kuruc.info: Próbáljunk helyesen beszélni és írni! (64.)

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
CloudMailin

Incoming Email for your web app. Get started in minutes and scale effortlessly when you need it.
From our sponsors
Próbáljunk helyesen beszélni és írni! (64.)
Aug 31st 2013, 19:39

dátumintervallum

A Google keresőben a dátum intervallumra kb. 85 000, a dátumintervallumra pedig csak 9 200 találat van. Érdeklődnék, hogy melyik a helyes megoldás.

A helyes írásmód: dátumintervallum. Az internetes kereső nem mérvadó a helyesírást illetően.

Kingsley-t

Azt szeretném kérdezni, hogy ha az -ey végű idegen szavak, mint a Wembley, kötőjellel toldalékolandóak, akkor ugye a Kingsley is?

Az Osiris-helyesírás alapján a néma betűre vagy bonyolultabb betűkapcsolatra végződő, egyelemű tagokból álló tulajdonnevek toldalékolt alakjaiban a toldalék kötőjellel kapcsolódik. Helyesen tehát: Kingsley-t.

igekötős igenevek tagadása

Ha az a szókapcsolat, hogy „nem szerezhető be", állítmányi funkcióban van, akkor szerintem így is kellene maradnia. Ugyanakkor egyre többször, szinte általánosan, a jelző funkcióban használatos „nem beszerezhető" vagy ritkábban „be nem szerezhető" alakot használják. Ez nagyon zavaró, és ellentmond a tagadószó helyére vonatkozó szabálynak is.

Az állítmányi helyzetben lévő igekötős igenevek tagadásakor szabályosan elválik egymástól az ige és az igekötő. Napjaink nyelvhasználatának jellemzője, hogy nem mindig alkalmazzák ezt az úgynevezett kiemelő szórendet. Például: A cikk nem beszerezhető. Helyesen: A cikk nem szerezhető be. Meglehet, hogy a hagyományos és javasolt formák (nem szerezhető be) mellett most formálódó jelentéskülönbséget fejeznek ki a nem elváló formák (nem beszerezhető). (Magyar nyelvhasználati szótár. 111.)

Az előző rész itt található.

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése