2013. október 6., vasárnap

Kuruc.info: Már jövő őszre kiíratná az EU-tagságról megígért népszavazást a britek leendő Obamája

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Már jövő őszre kiíratná az EU-tagságról megígért népszavazást a britek leendő Obamája
Oct 6th 2013, 14:00

A tervezettnél három évvel hamarabb, már jövő őszre kiíratná a brit EU-tagságról megígért népszavazást a kormányzó Konzervatív Párt, a toryk egyik tekintélyes alsóházi képviselője.

David Cameron brit miniszterelnök januárban jelentette be, hogy a brit választók 2017-ben népszavazáson dönthetnek Nagy-Britannia EU-tagságának sorsáról, ha a Konzervatív Párt a 2015-ben esedékes választások után kormányon marad. Cameron akkori előterjesztése szerint a brit kormánynak a referendum előtt azonban meg kell kísérelnie tárgyalásos úton újrarendezni Nagy-Britannia viszonyrendszerét az EU-val, annak érdekében, hogy a London által tagállami hatáskörűnek ítélt döntési jogköröket "haza lehessen telepíteni" Brüsszelből.

A britek a tárgyalások eredményének ismeretében dönthetnének a referendumon arról, hogy Nagy-Britannia továbbra is az EU tagja maradjon-e.

Az alsóházi tory pártcsoport EU-szkeptikus jobbszárnyának egyik prominens alsóházi képviselője, Adam Afriyie azonban vasárnap - szembefordulva saját kormányával - bejelentette, hogy a jövő héten módosító indítványt terjeszt be a népszavazásról szóló, novemberben a ház elé kerülő törvénytervezethez, megpróbálva elérni, hogy a kormány 2017 helyett már 2014 októberére, vagyis még a következő brit parlamenti választások előtt kiírja az EU-referendumot.


Adam Afriyie miniszterelnöki ambíciókat is táplál

Afriyie fő érve szerint a brit választók nem bíznak abban, hogy egyáltalán lesz népszavazás, ha a kormány azt a választások után akarja megtartani, hiszen addig "nagyon sok minden változhat".

A képviselő - aki a Mail on Sunday című vasárnapi konzervatív brit tömeglapnak írt cikkében hirdette meg kezdeményezését - kifejtette azt is, hogy szerinte csak egy korai népszavazási dátum kijelölésével lehet lendületbe hozni a tárgyalásokat Brüsszellel Nagy-Britannia és az EU viszonyrendszeréről.

Afriyie - a Konzervatív Párt első fekete bőrű alsóházi képviselője, aki visszatérő brit sajtótalálgatások szerint miniszterelnöki ambíciókat táplál - hozzátette: mivel a brit EU-tagságról szóló legutóbbi népszavazást 1975-ben tartották, a 18 és 56 év közötti korosztályba tartozó 33 millió britnek még soha nem nyílt módja arra, hogy a szavazófülkékben fejtse ki véleményét.

A Downing Street szóvivője közölte, hogy a kormány "semmilyen körülmények között" nem engedi Afriyie módosítási indítványának elfogadását, mivel 12 hónap alatt képtelenség lebonyolítani a tárgyalásokat Brüsszellel az EU-hoz fűződő brit viszonyrendszer átrendezéséről.

A Mail on Sunday által idézett kormányzati tisztviselők nem hivatalosan utaltak Cameron népszavazási ígéretének komolyságára azzal, hogy a brit miniszterelnök kész akár az egész népszavazási törvénytervezet visszavonására is, ha Afriyie indítványát az alsóház elfogadja.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése