2013. október 6., vasárnap

Kuruc.info: Európai adatok szerint fejenként csaknem 100 kiló élelmiszer-hulladék landol a kukában évente

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Try New Relic at no charge

Deploy New Relic and get your Nerd Life t-shirt. Monitor your Ruby, PHP, Python, Java and .NET web apps in less than 2 minutes.
From our sponsors
Európai adatok szerint fejenként csaknem 100 kiló élelmiszer-hulladék landol a kukában évente
Oct 6th 2013, 17:56

Európai adatok szerint fejenként csaknem 100 kiló, vagyis egy mázsa élelmiszer-hulladékot dobunk a szemétbe évente. A hazai számok ennél jóval alacsonyabbak, de hogyan lehetne megállítani az emelkedő pazarlást? Hol kellene kezdeni, hogy ne vesszen kárba, ne a kukában kössön ki az életet jelentő, drágán előállított élelmiszer?

Második alkalommal hirdették meg az Esélyt az ételnek programot, amely egy lakossági szemléletformáló kampány. Célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszer-pazarlásra, amely nem csak anyagi kérdés, hiszen komoly környezetkárosító hatása is van az ételek kidobásának, ugyanis az azok megtermeléséhez felhasznált energia és víz is kárba vész – fejtette ki Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke a Kossuth Rádió Napközben című hétfői adásában.

A teljes termelési láncot tekintve az Európai Unióban fejenként 180 kiló élelmiszer-hulladék jut minden főre, ez fogyasztói szinten átlagosan 70 kilót jelent, Magyarországon 40 kiló. A „pazarlásban" élen járnak az angolok, a németek és a franciák, a nyugat-európai országok ugyanakkor az ellene folytatott kampányban is elsők – mutatott rá dr. Aliczki Katalin, az Agrárgazdasági Kutató Intézet tudományos munkatársa.

A szakértő hozzátette: minél fejlettebb egy ország, annál több tejet, húst, zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, amelyből aztán a legtöbb kerül a kukába, ráadásul a legnagyobb víztartalommal bírnak. A számítások alapján az évente kidobott élelmiszer termeléséhez felhasznált öntözővíz elegendő lenne 9 milliárd ember háztartási vízigényének fedezésére – hangsúlyozta Aliczki Katalin.

Ami Magyarország helyzetét illeti, megfigyelhető, hogy az idősebb korosztály kevésbé dob ki élelmiszert, a kenyérhez pedig különleges ragaszkodás tapasztalható, hisz úgy nőtt fel a generáció, hogy az bűnnek számít. A fiatalok jóval könnyebben veszik ezen dolgokat – fűzte hozzá a szakember.

Néhány országban már vannak olyan kezdeményezések, hogy bevezessék a tantervbe az élelmiszer-pazarlás elleni oktatást. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület is rendelkezik egy kész programmal, amelyen részt vett már néhány iskola – hívta fel a figyelmet Cseh Balázs.

A szavatossági határidőre rátérve az egyesület elnöke kiemelte: egy termék esetében minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő is van. Előbbi esetében a dátum lejárta nem feltétlenül jelenti azt, hogy a termékkel probléma van, csak a minősége nem olyan, amilyen eredetileg volt. Utóbbi esetében azonban a lejárat után már nem lehet elfogyasztani az élelmiszert.

A megmaradt, de fogyasztható étel feldolgozására számos praktikát és receptet kínálnak az élelmiszerbank tanfolyamain és weboldalán.

(Kossuth Rádió)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése