2013. szeptember 15., vasárnap

Kuruc.info: Több tízezren tüntettek a verespataki ciános bányaprojekt ellen

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Create positive health habits and dramatically improve the quality of your life.

Begin by following this comprehensive system that includes tools and techniques Dashama has compiled over the past 12 years traveling the world.
From our sponsors
Több tízezren tüntettek a verespataki ciános bányaprojekt ellen
Sep 16th 2013, 05:43

Több tízezren tüntettek vasárnap este Romániában a verespataki ciános bányaprojekt ellen - jelentette a dpa német hírügynökség.

A hírügynökség szerint a legnagyobb tiltakozó megmozdulásra Bukarestben került sor, ahol mintegy 25 ezren vonultak az utcákra a ciántechnológiás aranybánya tervezett megnyitása miatt. A tüntetők a ciántechnológia okozta várható környezeti károk ellen fejezték ki tiltakozásukat. Bukarestben több mint egy hete tartanak a ciános aranybányászatot ellenző tüntetések.

Közben Victor Ponta miniszterelnök vasárnap este Verespatakon tett váratlan látogatást, ahol munkahelyüket féltő bányászok tüntetnek napok óta a bányaprojekt mellett.

Szerda óta a ciántechnológiás aranybánya megnyitását tervező Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) több mint húsz alkalmazottja barikádozta el magát egy föld alatti tárnában azt követelve, hogy a hatóságok mielőbb engedélyezzék az aranybánya megnyitását.

A Bukarestben kormányzó Szociálliberális Szövetségen belül a bányaprojekt megnyitásáról koalíciós feszültség alakult ki. A verespataki beruházásra vonatkozó törvénytervezet megvitatását a napokban egy parlamenti különbizottságra bízták.

A kanadai többségi tőkével és 20 százaléknyi román állami részesedéssel létrehozott RMGC 15 éve vár hatósági engedélyre, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb külszíni aranybányáját, ahol ciántechnológiás eljárással 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akar kitermelni. Az RMGC mintegy félmilliárd dollárt költött eddig a projekt előkészítésére.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése