2013. szeptember 15., vasárnap

Kuruc.info: Próbáljunk helyesen beszélni és írni! (72.)

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Interested in raw organic food?

Learn from Celebrity Raw Eco Organic Chef Bryan Au what it takes to become a famous Raw Celebrity Chef! Join his online class for just $20.
From our sponsors
Próbáljunk helyesen beszélni és írni! (72.)
Sep 15th 2013, 19:44

éttermi boksz

Az éttermi box-ot hogy írjuk helyesen a következő mondatban? X-szel vagy ksz-el? „Botladozó lépéseit egy férfi szemlélte, aki mindvégig ott ült a mögöttük lévő boxban."

A helyes írásmód: éttermi boksz. Osiris-helyesírás, 527. o.

használatbavétel

A „használatbavétel" szót miért kell egybeírni? Nem érzem rajta a jelentésváltozást, és a kivételek közt se látom felsorolva az Osiris kötetben (ott csak az igénybevétel van felsorolva).

Valóban, a használatbavétel az Osiris-kötetben csak a szótárrészben szerepel egybeírva, és a 105. oldalon, az állandósult szókapcsolatokból képzett hagyományos összetételek sorában nem szerepel. Szerintem a használatbavétel szónak is ott lenne a helye. Ugyanakkor az egybeírást indokolja a 125/d szabálypont.

világkiállítás

Az alábbi két kifejezés helyes írásmódjára lennék kíváncsi: lipcsei világkiállítás, Kner Klasszikusok.

Az ajánlott forma megállapításához tudnunk kell, hogy hivatalos névről vagy nem hivatalos, alkalmi megnevezésről van-e szó. Itt inkább az utóbbiról beszélhetünk, mivel ezt a kiállítássorozatot az idők folyamán többféleképpen nevezték (pl. Expo; Expo '74; World Expo; Genoa Expo '92; illetve számos hosszabb, többszavas angol vagy francia nyelvű körülírás). Ezek szerint a lipcsei világkiállítás, a párizsi világkiállítás, a barcelonai világkiállítás inkább alkalmi megnevezés, ezért elfogadható a kis kezdőbetűs forma.
A csupa nagy kezdőbetűs írásmód egyrészt anglicizmus, másrészt helyesírási szabályzatunk 191. pontjának alkalmazása (Budapesti Nemzetközi Vásár, Vadászati Világkiállítás). Az utóbbi példák azonban némileg eltérnek a világkiállítás esetétől, mivel ezek rendszeresen megtartott rendezvényeknek az állandó, hivatalos megnevezései. A világkiállítások nagybetűs írásmódját viszont ez a szabály részben magyarázza.
Összefoglalva: ajánlott forma a lipcsei világkiállítás, de nem tekinthető hibás vagy logikátlan eljárásnak nagybetűs változat sem.
Ha Kner Klasszikusok egy sorozat elnevezése, akkor tekinthetjük állandó címnek, tehát mindkét tagját nagy kezdőbetűvel írhatjuk.

Az előző rész itt található.

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése