2013. szeptember 15., vasárnap

Kuruc.info: Reggel újraindították a két Korea közös ipari parkját

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Create positive health habits and dramatically improve the quality of your life.

Begin by following this comprehensive system that includes tools and techniques Dashama has compiled over the past 12 years traveling the world.
From our sponsors
Reggel újraindították a két Korea közös ipari parkját
Sep 16th 2013, 05:01

Öt hónapos szünet után helyi idő szerint hétfő reggel újraindították a két Korea közös ipari parkját.

A határtól mintegy 10 kilométerre, észak-koreai területen fekvő, 2004-ben létrehozott különleges gazdasági övezetből a phenjani kommunista vezetés áprilisban vonta ki a 123 dél-koreai cég által ott foglalkoztatott 53 ezer dolgozóját.

Szöul és Phenjan viszonya idén februártól vált ismét feszültebbé, miután a 2011 végén hatalomba emelt Kim Dzsong Un atomháború kirobbantásával fenyegetőzött, és Phenjan újabb kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Márciusban pedig Észak-Korea egyoldalúan felmondta az ENSZ égisze alatt kötött fegyverszüneti megállapodást Dél-Koreával.

A két Korea viszonyát azonban az utóbbi hetekben ismét a közeledés jellemezte: Phenjan lehetővé tette több tucat, az 1950-1953-as koreai háború során szétszakadt család találkozását, helyreállt a katonai forródrót, s az északiak augusztusban jelezték, hogy készek újra megnyitni keszongi ipari parkot.

Az első dél-koreai menedzserek hétfő reggel nem sokkal nyolc óra után lépték át a koreaközi határt.

Az elmúlt hetekben folytatott tárgyalásokon a dél-koreai fél bizonyos feltételeket fogadtatott el az északi partnerrel. Így a többi között azt, hogy a közös vállalkozásba külföldi beruházók is bekapcsolódhatnak.

Értesülések szerint Szöul ettől mindenekelőtt azt reméli, hogy Phenjan nem szánja el magát ismét olyan drasztikus lépésre, mint amilyet a különleges gazdasági övezet öt hónappal ezelőtti bezárása jelentett.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése