2013. szeptember 15., vasárnap

Kuruc.info: Magyarország-Észtország 5-1 - A történelem ismétli önmagát?

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Try New Relic at no charge

Deploy New Relic and get your Nerd Life t-shirt. Monitor your Ruby, PHP, Python, Java and .NET web apps in less than 2 minutes.
From our sponsors
Magyarország-Észtország 5-1 - A történelem ismétli önmagát?
Sep 15th 2013, 15:14

Déjà vu érzés volt bennem a Magyarország-Észtország mérkőzés után. Mintha ez már megtörtént volna.

1999 nyarára Bicskei Bertalan az azóta elhunyt szövetségi kapitány egy nagyon fiatal, és tehetséges magyar válogatottat rakott össze. Ez a csapat júniusban a trianoni évforduló után egy nappal Bukarestben játszott Eb-selejtezőt. A stadionban huszonötezer őrjöngő román, a pályán olyan ellenfelek mint Hagi, Popescu, Petrescu, Moldovan, Munteanu, Ilie. Már a 2. percben megszerezték a románok a vezetést, a vége 2-0 lett. A románok örültek, hiszen történelmük során először győzték le a magyar válogatottat, a mieink pedig bevallották: féltek. A közönségtől, a hangulattól. Két évvel később, szinte ugyanezekből a játékosokból álló csapat, majdhogynem napra pontosan ismét Bukarestben játszott világbajnoki selejtezőt, úgy, hogy ezúttal magyar szurkolók is el tudtak utazni. A mérkőzés előtt ment a fogadkozás a játékosok részéről: "nagyon együtt vagyunk, győzni fogunk, érettebbek, tapasztaltabbak lettünk, tudjuk, mi fog ránk várni, a románok generációváltáson mennek keresztül, ami sehol nem zökkenőmentes, most nem ismétlődhet meg a két évvel ezelőtti kudarc". Megismétlődött. Ismét az elején kaptuk az első gólt, ismét 0-2, úgy hogy megint nem volt egy épkézláb támadásunk. Meccs után a játékosok részéről bocsánatkérés helyett csak vállvonogatás, Bicskei pedig azt nyilatkozta, hogy a vereség ellenére az eddigi előrelépést nem lehet megkérdőjelezni. Ismerős? Négy nappal később a Népstadionban fogadtuk az európai negyedik vonalhoz tartozó grúzokat, és jó játékkal, látványos gólokkal nyertünk 4-1-re. A mérkőzés külön érdekessége, hogy gólja után mindenki kedvenc Sebők Vilikéje, ordítva rohant az újságírópáholyhoz, mutogatni az azóta szintén elhunyt sportriporternek, Knézy Jenőnek. Knézynek az volt a bűne, hogy fia azt nyilatkozta a román meccs után, hogy Sebőknek Bukarestben a pályán kellett volna villognia, nem itthon a vadonatúj Porschéjával.

Ennyit a múltidézésről. Idén ősszel az említett dolgok ismét megtörténtek azzal a különbséggel, hogy Bukarestben nem kettőt, hanem hármat kaptunk /abból egyet megint az elején/, és az áldozati bárány szerepét nem a grúzok, hanem a hasonló játékerőt képviselő észtek kapták. Megint jól játszottunk, megint szép gólokat lőttünk, ismét fölényesen nyertünk. Egy játékost ismét ki kell emelni, hiszen Sebők "nagyjelenete" után, most Dzsudzsák ragadta magához a kezdeményezést, és a mérkőzés után nagy pofával közölte a riporterrel, hogy magukért játszottak /akkor ezek szerint Bukarestben a románokért játszottatok/, bebizonyították, hogy ha akarnak, akkor tudnak játszani /jó is lenne, ha nekem csak azokon a napokon kéne bejárnom dolgozni, ha akarok/, a győzelemnek csak a hozzátartozók örülnek felhőtlenül /ebben speciel igazad van, mert nagyon sokan nem tudják elfelejteni a bukaresti szégyent/, és az tűrhetetlen, hogy rájuk rendőrök vigyáztak edzés közben /talán bocsánatot kellett volna kérni, és belenézni a szurkolók szemébe/. Szóval Dzsudzsi megmondta a frankót, ettől függetlenül én, ha nem is tiszta szívből, de örülök a győzelemnek, a beképzelt nyilatkozatoknak viszont nem annyira.

Lényeg a lényeg, hogy sok a hasonlóság a 2001-es és a 2013-as magyar válogatott között, erre mondhatnánk, hogy a történelem néha ismétli önmagát. Csak nehogy idén is úgy legyen, mint akkor, hiszen 2001-ben jó kezdés után a várt pótselejtező helyett a csoport negyedik helyén végeztünk...

Magyar Harcos

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése