2013. szeptember 15., vasárnap

Kuruc.info: Német kutatók szerint okosabb felnőtt lesz a konjunktúra-gyerek

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Német kutatók szerint okosabb felnőtt lesz a konjunktúra-gyerek
Sep 15th 2013, 07:34

Német kutatók szerint nagyobb eséllyel lesz jobb szellemi teljesítőképességű felnőttként az, aki gazdasági fellendülés időszakában nő fel.

Már az első hónapoknak döntő befolyása van arra, hogy milyenek lesznek az ember fizikai és kognitív képességei életének későbbi szakaszában. A válságos időkben rosszabb a táplálkozás és az emberek nagyobb stressznek vannak kitéve, ez pedig kihat a szülők és a gyermekek közötti kapcsolatra - magyarázta a demográfiai változások kutatására szakosodott rostocki központ vezetője a témáról készített tanulmány bemutatásakor.

Gabriele Doblhammer a Mannheimi Egyetem kutatóival és a neurodegeneratív megbetegedéseket kutató német központtal készített tanulmányt, amelyben tíz európai országnak a 20. század első felében született lakosait vizsgálták. Kimutatták, hogy a gazdasági fellendülés éveiben születetteknek jobb a nyelvi kifejezőkészsége, a memóriája és általában jobbak a kognitív képességei, mint azoknak, akiknek a születése a gazdasági válság idejére esett.

Doblhammer hangsúlyozta: a mai recesszióknak nincs akkora súlyuk, mint az 1920-as évek végén kezdődött válságnak. Az, hogy a jelenlegi gazdasági visszaesés ugyanolyan módon befolyásolja-e a kognitív képességeket, tudományosan nem tisztázott, az azonban biztos, hogy a politikának különösen figyelnie kellene a gyermekre vágyó nők, a várandósok és az utódok igényeire. Ez segíthetne megakadályozni azt, hogy az ilyen jellegű stressznek hosszú távú, negatív következményei legyenek a szellemi teljesítőképességre - emelte ki a kutató.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése