2013. szeptember 15., vasárnap

Kuruc.info: Egyre több gúnyhatáron túli nemzettestvérünk igényel magyar állampolgárságot

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
New Thought, New You!

How to create a joyful life of Health, Wealth, Love & Prosperity. This online course is taught by Rev. Scott DeMarco. Enroll today for just $125.
From our sponsors
Egyre több gúnyhatáron túli nemzettestvérünk igényel magyar állampolgárságot
Sep 15th 2013, 09:25

Az év első öt hónapjában harmincöt százalékkal többen igényeltek magyar állampolgárságot, mint az előző év hasonló időszakában. Répás Zsuzsanna a választási regisztrációnál is hasonló érdeklődésre számít.

Több mint ezer Kárpát-medencei magyar diák és tanár vehetett részt különféle nyári táborokban idén is a Rákóczi Szövetség szervezésében. Az egyik ilyen rendezvény volt a szentendrei Pap-szigeti tábor is. A neves előadók sorában ott volt Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője. A nemzetpolitika aktualitásairól nyilatkoztak a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorának.

Az idei év első öt hónapjában harmincöt százalékkal többen igényelték a magyar állampolgárságot, mint az előző év hasonló időszakában. Ez azt jelenti: elementáris az igény a külhoni magyarokban, hogy közjogilag is megélhessék a magyar nemzethez tartozást, mondta Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki a választási regisztrációnál is hasonló érdeklődésre számít.

Az utóbbi időben sok olyan álhír jelent meg, amelyet kénytelenek voltak közleményben is cáfolni, tette hozzá a helyettes államtitkár, aki szerint a választások közeledtével még több lejárató hírre lehet számítani. Azt lehetett olvasni, hogy tízből két kérelmező román, és szinte bárki kérelmezheti a magyar állampolgárságot, csak az eskü szövegét kell hozzá megtanulnia. Répás Zsuzsanna hangsúlyozta: nagyon szigorúak a kritériumok ahhoz, hogy hogyan lehet valaki magyar állampolgár. Magyar állampolgár felmenőkkel kell rendelkeznie, és a magyar tudását is bizonyítania kell a konzuli ügyintéző előtt.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője kiemelte: az intézet küldetése, hogy olyan gondolatokat, üzeneteket fogalmazzon meg, amelyek a nemzetegyesítés, az integráció, a közös gondolkodás, tervezés irányába visznek.

Szász Jenő úgy véli, Bukarest, Pozsony, Kijev, Belgrád nem érdekelt az ott élő magyar nemzeti közösségek jövőjének pozitív alakításában, sőt inkább ellenérdekeltek. Őszinte, építő gondolkodás, a gyarapodást szolgáló, a nemzetet felemelő tervezés csak Budapestről képzelhető el. Ezt egységesen kell megteremteni, összefüggő Kárpát-medencei hálózatot építve, mondta. A Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője hangsúlyozta: a határon túl élő magyar közösség, ahogy a nyugati diaszpóra magyarjai is többletlehetőség az egész nemzet számára. Minden gazdasági erőforrásnál van egy nagyobb érték, a magyar ember, emelte ki Szász Jenő.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetője hozzátette: eljött az idő, hogy az erdélyi magyarság nyilatkozzon a saját sorsáról, arról, hogy meg van-e azzal elégedve, hogyan szeretné alakítani, és ehhez meg kell kapnia azokat a közjogi eszközöket, amelyekkel ezt meg is tudja valósítani. Ennek egyik európai, modern, 21. századi formája az lenne, ha a román közigazgatási reform Székelyföldet mint természetes régiót önálló fejlesztési régióként közigazgatási hatáskörrel felruházott területként, tartományként jelölné meg.

(Kossuth Rádió)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése