2013. szeptember 15., vasárnap

Kuruc.info: Az őszi időszakban az összes vírus támad, és ott cirkulál a szeptemberre újra összeálló gyerekközösségekben

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want free Kindle ebooks?

Sign up to receive the best freebie Kindle ebook deals in your email every day.
From our sponsors
Az őszi időszakban az összes vírus támad, és ott cirkulál a szeptemberre újra összeálló gyerekközösségekben
Sep 15th 2013, 18:20

A fővárosban felütötte a fejét a hepatitis A, támad a calici is, de nem olyan durván, mint tavaly, a nyugat-nílusi lázat megúszhatjuk.

Az őszi időszakban az összes vírus támad, és ott cirkulál a szeptemberre újra összeálló gyerekközösségekben - mondta a Ma Reggel csütörtöki adásában Ócsay Lajos, az ÁNTSZ főosztályvezetője. A vírusok jelentős része ellen ráadásul nincs védőoltás, miközben nagyon kis mennyiség is elég belőlük, hogy megbetegítse a gyerekeket. Az általános higiénés rendszabályokkal a fertőzések száma természetesen csökkenthető ugyan, de éppen ez az a korosztály, amelynek „nem erőssége a kézmosás", általában csak a nagyon nagy szülő ráhatás segít.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy a fővárosban felütötte a fejét a hepatitis A vírus is, amely mostanra ráadásul kikerült abból a szűk körből, ahol megjelent, az iskolai kollektívákat is érintheti, a vele szembeni védőoltás pedig még nem olyan elterjedt, hogy megelőzhesse a kórt. Ócsay ugyanakkor hozzátette: a hepatitis A gyerekkorban aránylag jóindulatú, egy besárguló megbetegedettre körülbelül tíz, a betegséget tünetmentesen átvészelő, de egy életre védettséget szerző személy jut.

Csak nagyon kevés kell a megbetegedéshez a calici vírusból is, amely ráadásul – hasonlóan az influenzához – 3-4 évente „változtat a fazonon", hogy kibújhasson az ember védekezőképessége elől, és ilyenkor nagyobb számú megbetegedést okozhat. A vírus ugyanakkor valószínűleg tavaly már kitombolta magát, nagyon sokan átfertőződtek, így a szakemberek szerint az idei év már a szinuszgörbe lefelé tartó ága lehet - mondta a főosztályvezető.

A Szerbiában és Horvátországban már áldozatokat is szedő, leginkább augusztus-októberben fertőző nyugat-nílusi láz okozta megbetegedésből Magyarországon eddig egyet regisztráltak. A vírust a vadmadarak vérét szívó szúnyog terjesztheti, innen kerülhet át az emberbe, a haszonállatokba, a legnagyobb a veszély ezért a madarak vonulásának időszaka. A betegséget nagyon kevés ember veszi észre, náluk azonban nagyon súlyos a lefolyás, hiszen agyvelő-, agyhártyagyulladással jár. Magyarországon ugyanakkor egyelőre nem számolnak komoly megbetegedési számokkal, mert amikor a Dunán az árhullám levonult, még nem volt szúnyogveszély, azután viszont a gyérítés olyan jól sikerült, hogy nem maradt fent akkora szúnyogpopuláció, amekkora a járványnak esetleges gerjesztője lehetne.

(M1 - Ma Reggel)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése