2013. szeptember 4., szerda

Kuruc.info: Vukovár: napok óta tiltakoznak a horvátok a szerb feliratok miatt, de hiába, mert most már européernek kell lenniük

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Build - Release - Deploy

Automate your build process. Integrates with 50+ Dev tools.
From our sponsors
Vukovár: napok óta tiltakoznak a horvátok a szerb feliratok miatt, de hiába, mert most már européernek kell lenniük
Sep 4th 2013, 19:38

Vukováron szerdán folytatódtak a tüntetések a cirill betűs szerb feliratok miatt, a tiltakozók csütörtökre is megmozdulásokat terveznek - közölte a Hina horvát hírügynökség.

Ismét mintegy ötszáz horvát tüntető vonult utcára a horvátok és szerbek lakta Vukováron, ahol már harmadik napja tiltakoznak a kétnyelvű feliratok és utcatáblák ellen. A tiltakozásokat szervező csoport bejelentette, hogy csütörtökön újra összegyűlnek a Horvátország keleti részén fekvő város főterén. A tüntetők - többnyire horvát veteránok és hozzájuk csatlakozott civilek - jelentős rendőri erő kíséretében egy hatalmas horvát zászlóval vonultak a város utcáin, majd megálltak a balkáni háború horvát áldozatainak tiszteletére emelt emlékmű előtt, ahol egy katolikus pap mondott imát. Ezután a tömeg feloszlott.

Hétfőn a vukovári tüntetők eltávolították az egyebek között a helyi adóhivatalon és a vukovári rendőrség épületén aznap elhelyezett cirill feliratokat. A tiltakozók összetűztek a rendőrséggel is, az összecsapásban négy rendőr megsebesült. Kedden az előző nap eltávolított kétnyelvű feliratokat újra elhelyezték az érintett középületeken, az intézményeket pedig azóta éjjel-nappal rendőrök őrzik. A szerb nyelvű feliratokat azért helyezték el hétfő reggel az Európai Unió legújabb tagállamában, mert az alkotmány értelmében kötelező a kétnyelvű feliratok és utcatáblák használata azokon a területeken, ahol a helyi lakosság több mint egyharmada valamely etnikai kisebbséghez tartozik.

A tüntetők azonban azt követelik, hogy a hatóságok tegyenek kivételt Vukovárral, ahol a horvátok és a kisebbségben lévő szerbek között állandósult az etnikai feszültség. Zoran Milanovic horvát miniszterelnök kizártnak nevezte egy keddi rádióinterjújában, hogy elhalasszák a cirill betűs szerb feliratok kihelyezését. A horvátok latin, a szerbek pedig cirill betűs írást használnak, akárcsak az oroszok vagy a bolgárok. A horvátok közül sokakat a szerbek által vezetett jugoszláv hadsereggel és a szerb fegyveres csoportokkal 1991 és 1995 között vívott harcokra emlékezteti a cirill betűs írásmód.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése