2013. szeptember 4., szerda

Kuruc.info: Pusztulnak a mátrai fenyvesek

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Helpdesk Ticketing System

Award-winning helpdesk system with an inbuilt KBase, forums, canned responses & more. Try super user friendly Freshdesk today. (In 2 minutes, You'll set it up!)
From our sponsors
Pusztulnak a mátrai fenyvesek
Sep 4th 2013, 12:15

A tartós szárazság, illetve az annak nyomán fellépő gombabetegségek és károkozó rovarok miatt radikálisan pusztulnak a mátrai fenyvesek, és ugyan helyüket hosszú távon az őshonos tölgy és bükk telepítésével lehet pótolni, de az aszályt a bükkösök is nehezen bírják - mondta Dudás Béla, az Egererdő Zrt. a Mátra dél-nyugati részén mintegy 11 ezer hektáron gazdálkodó Mátrafüredi Erdészetének vezetője az MTI-nek.

Hozzátette: a probléma nem újkeletű, a 2011-es és a tavalyi rendkívül aszályos év után egyértelmű volt, hogy az idén már bajok lesznek. Megjegyezte, hogy a Bakonyban, a Mecsekben és a Keszthelyi-hegységben is jól láthatók a pusztulás jelei.

A Mátrában - százéves átlagot nézve - 600-800 milliméter csapadék esik évente. Ez a mennyiség 2010-ben 1500-1600 milliméter volt, 2011-ben viszont Mátrafüreden mindössze 400 millimétert mértek, azt is zömmel a fák fejlődése szempontjából a legfontosabb, vegetációs időszakon kívül.

Az idén ugyan az év elején még kellő mennyiségű csapadék hullott, a forró, aszályos nyár azonban tovább rombolta a korábbi években meggyengült állományt, amelyet már a gombabetegségek és a kártevő rovarok is megtámadtak, elsősorban a fenyveseket veszélyeztetve. Az erdészet vezetője megjegyezte, hogy ez a kisebbik baj, a fenyő ugyanis nem őshonos az országban, sokkal nagyobb probléma, hogy a szárazság a bükkösöket is pusztítja.

Elmondta, hogy a fenyvesek telepítését Trianon után, a '20-as években kezdték meg, miután az elcsatolt országrészekkel az ipar számára fontos fenyőfa-alapanyag is elveszett. A mai Magyarország területén élő, kevésbé ellenálló, fiatalabb korukban pusztuló fenyveseket pedig már amúgy is jó ideje tölggyel, illetve bükkel pótolják: a Mátrafüredi Erdészet területének 15 éve még nyolc, ma már csak 3-4 százaléka fenyves, a többi jellemzően kocsánytalan tölgy, cser és bükk.

Az ellenállóbb tölgyest a hűvösebb, nedvesebb körülményeket kedvelő, kevésbé toleráns bükkös váltja a Mátra déli oldalán például mintegy 700 méter tengerszint feletti magasságon. Az aszályos évek miatt azonban ez a határsáv egyre feljebb tolódik. Dudás Béla elmondta, hogy a csapadékhiány még a 10-12 éves bükkfákat is elpusztíthatja. Az éves veszteség a bükkösökben hektáronként akár öt százalék is lehet, így viszont 10-12 év alatt a pusztulás mértéke az 50 százalékot is elérheti, ami már radikális beavatkozást kíván.

Kiemelte, hogy amikor megoldást keresnek, hosszú távon kell gondolkodniuk. Az teljesen világos, hogy idegen fajokkal nem érdemes próbálkozni, a fő fafajta a tölgy és a bükk lesz, és ezekből is az itt élő egyedek szaporítására kell koncentrálni. A labilisabb, betegségekre érzékenyebb tuskósarj-eredetű állományt pedig az erősebb, ellenállóbb mageredetű állományra kell cserélni - jelentette ki a Mátrafüredi Erdészetének vezetője.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése