2013. szeptember 4., szerda

Kuruc.info: Egyelőre 90 napig bombázgathat Obama Szíriában

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
CloudMailin

Incoming Email for your web app. Get started in minutes and scale effortlessly when you need it.
From our sponsors
Egyelőre 90 napig bombázgathat Obama Szíriában
Sep 4th 2013, 06:35

Az amerikai szenátus külügyi bizottsága kedd este megállapodott a Szíria ellen katonai erő alkalmazását engedélyező határozat tervezetében - jelentették be a bizottság vezetői.

A tervezet egyebek között 60 napra korlátozva engedélyezi az Egyesült Államoknak a katonai akciót, de ez bizonyos feltételekkel és csak egyszer 30 nappal meghosszabbítható. Megtiltja szárazföldi erők bevetését Szíriában. A tervezetről szerdán szavaz a bizottság, amely ha jóváhagyja azt, akkor a teljes szenátus szavaz róla szeptember 9-én.

A katonai erő alkalmazásához a támogatást Barack Obama elnök kérte a kongresszustól.

Az Egyesült Államok legnagyobb Izrael-barát szervezetei - mily meglepő - Obama mellé álltak abban, hogy katonailag be akar avatkozni Szíriában. Az Amerikai Izraeli Közügyi Bizottság (AIPAC) közölte kedden: a kongresszusi támogatás, amelyet az elnök kért, biztosíték lesz arra, hogy a "tömeges méretű barbárság" nem marad megtorlatlanul. A katonai akcióval az Egyesült Államok azt üzenné Bassár el-Aszad szíriai elnök támogatóinak - Iránnak és a Hezbollah libanoni síita szervezetnek -, hogy nem tűri a tömegpusztító fegyverek alkalmazását - olvasható az AIPAC közleményében. A szervezetnek jelentős befolyása van a kongresszusban.

A Rágalmazásellenes Liga (ADL) szintén támogatja Obamát, közleményében jelentős nemzetbiztonsági érdeknek nevezte a katonai fellépést, és leszögezte, hogy az Egyesült Államoknak erkölcsi kötelessége cselekedni ebben a helyzetben.

McCain pókerezett a szenátusi meghallgatáson

Pókerezett az amerikai Republikánus Párt szenátora, John McCain a szenátus kulcsfontosságú szíriai meghallgatása alatt.

A testület külügyi bizottsága szerdára virradó éjjel több órás vita után döntött az amerikai katonai beavatkozást engedélyező határozattervezetről. Egy szemfüles fotóriporter ugyanakkor azon kapta McCain szenátort, hogy okostelefonján éppen pókert játszik.

A szenátor Twitter-üzenetében nem cáfolta a történteket. "Botrány, hogy egy több mint háromórás vita alatt játék közben leplezik le az embert, a legrosszabb azonban az, hogy vesztettem" – írta ironikusan John McCain.

A szenátor egyébként a szíriai amerikai katonai beavatkozás egyik legodaadóbb híve. McCain a 2008-as amerikai elnökválasztáson Barack Obama kihívója volt.

Putyin már nem zárja ki

Vlagyimir Putyin orosz elnök óva intette a Nyugatot egy egyoldalú akciótól Szíria ellen, de hozzátette, hogy Oroszország "nem zárja ki" egy büntető katonai csapásokról szóló ENSZ-határozat támogatását, ha bebizonyosodik, hogy Damaszkusz mérges gázt vetett be "saját népe ellen".

Az AP hírügynökségnek és a Pervij Kanal (Egyes Csatorna) orosz állami tévének adott kedd esti interjújában az államfő azt mondta: Moszkva leszállította Szíriának az Sz-300-as légvédelmi rakétarendszer egyes elemeit, de a további szállításokat befagyasztotta.

Célzott arra, hogy Oroszország esetleg eladja a nagy hatékonyságú rakétarendszert másutt, ha nyugati országok az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása nélkül megtámadják Szíriát.

(MTI nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése