2013. szeptember 13., péntek

Kuruc.info: A NATO-tagállamok 28 vezérkari főnöke rontja ma a levegőt Budapesten

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Want free Kindle ebooks?

Sign up to receive the best freebie Kindle ebook deals in your email every day.
From our sponsors
A NATO-tagállamok 28 vezérkari főnöke rontja ma a levegőt Budapesten
Sep 13th 2013, 07:02

A NATO Katonai Bizottságának 28 vezérkari főnöke érkezik pénteken Budapestre. Az ülésen a közel-keleti és az észak-afrikai térség kihívásai is szóba kerülnek majd. Az aktuális témák között a szíriai helyzet folyamatos figyelmet igénylő kérdéseiről is egyeztetni fognak.

Ma érkeznek Magyarországra a NATO-tagállamok vezérkari főnökei, akiknek a részvételével a hétvégén Budapesten ülésezik a NATO legmagasabb szintű katonai szervezete, a Katonai Bizottság. Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke az MTI-nek kifejtette: a katonai bizottság szombaton reggel nyolctól este hétig fog ülésezni.

A konferencia fő témái között szerepelnek a külföldi NATO-műveletek, és kiemelt figyelmet kapnak a Közel-Kelet és Észak-Afrika térségében tapasztalható kihívások. Mint kiemelte: az afganisztáni és a Magyarország szempontjából különösen fontos koszovói missziót is értékelni fogják. A 28 vezérkari főnök áttekinti továbbá a következő két év várható legfontosabb feladatait. Napirenden lesz a szövetség tervezett átalakítása is.

Az aktuális témák között a szíriai helyzet folyamatos figyelmet igénylő kérdéseiről is egyeztetni fognak. Egyelőre sok a kérdőjel, még a vezérkari főnök sem tudta megmondani, hogy milyen mélységben kerül elő ez a téma a találkozón. A szíriai események miatt vélhetően nem lesz szükség rendkívüli forgatókönyvre. Ugyanakkor megjegyezte, hogy mint szervezőknek "a szíriai helyzet teremtette fokozott biztonsági igényeknek" kell megfelelniük.

A több hónapos előkészületek után a konferencia helyszínének, a megfelelő munkavégzés körülményeinek biztosítása mellett a szervező országnak kell gondoskodnia a konferencia résztvevőinek biztonságáról is. A hétvégi vezérkari főnöki találkozó biztosítási és biztonsági feladatait a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat a Belügyminisztériumhoz tartozó Készenléti Rendőrséggel közösen végzi majd.

A Katonai Bizottság évente három alkalommal ülésezik a vezérkari főnökök részvételével, megtárgyalják a NATO-műveleteket, és konszenzusos véleményen alapuló katonapolitikai tanáccsal látják el a NATO legfőbb politikai testületét, az Észak-atlanti Tanácsot, hogy miként kezeljék a globális biztonsági kihívásokat. Két ülést a NATO parancsnokságán, Brüsszelben tartanak, egyet pedig valamely tagállam lát vendégül.

A vezérkari főnök tavaly Hende Csaba honvédelmi miniszter jóváhagyásával ajánlotta fel, hogy az idén Magyarország rendezné a találkozót, a Katonai Bizottság pedig egyhangúlag elfogadta a meghívást. Benkő Tibor szerint "a rendezés jogának elnyerése a NATO a magyar haderőt érintő elismerésének és katonadiplomáciai sikerének is tekinthető".

A rendezvény házigazdája Benkő Tibor vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke, a találkozó levezető elnöke pedig Knud Bartels vezérezredes, a Katonai Bizottság elnöke lesz, akit Philip Breedlove vezérezredes, a szövetséges erők európai legfelsőbb parancsnoka és Jean-Paul Paloméros vezérezredes, a szövetséges erők transzformációs főparancsnoka segítenek a megbeszéléseken.

Szintén részt vesz a konferencián Joseph Dunford vezérezredes, az ISAF (Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő) parancsnoka, aki tájékoztatást ad az afganisztáni helyzetről. A felszólalók között lesz továbbá James Mattis nyugállományú vezérezredes, az Egyesült Államok központi parancsnokságának volt parancsnoka, aki korában a szövetséges erők transzformációs főparancsnoka volt.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése