2013. szeptember 13., péntek

Kuruc.info: Lavinát indíthatna el Katalónia függetlenedése - Székelyföld autonómiája logikus következmény

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Coffee, tea & cocktails

Take the priority seat as a subscriber to all of our workshops and joint promotions for coffee & tea, cocktail, wine, beer and whisky.
From our sponsors
Lavinát indíthatna el Katalónia függetlenedése - Székelyföld autonómiája logikus következmény
Sep 13th 2013, 07:29

Katalónia függetlenségéért 400 kilométeres élőlánccal álltak ki. Madrid több kérdésben erősítené Barcelona autonómiáját, pénzügyi függetlenségét, de az új határokról hallani sem akar. A szakértő szerint az autonómia megadása után nem lehetne megakadályozni Székelyföld autonóm régiójának kialakítását sem a román államon belül.

A 20. század vége óta a nemzetközi viszonyok rendszerében megfigyelhető egy olyan tendencia, amely szerint a nemzeti identitások egyre inkább öntudatra élednek, autonómiát követelnek, a kisebbségi jogok előtérbe kerülnek és felerősödnek az integrációs és dezintegrációs törekvések, ami hatást gyakorol a többnemzetiségű államokra, a félperifériás, perifériás és a központi térségekben egyaránt – magyarázta Szilágyi István, a Pécsi Tudományegyetem professzora a Kossuth Rádió 180 perc című pénteki műsorában.

A 2006. július 19-i új autonóm szabályzat Katalóniát már nem nemzetiségként – ahogy korábban a spanyol alkotmány nevezte –, hanem nemzetként határozta meg – mutatott rá. „A nemzetnek pedig joga van a saját nyelvének használatára a közéletben és önálló állam alapítására is" – hangsúlyozta a professzor.

Spanyolország lakosságának 46-48 százaléka ismeri és alkalmazza a katalán nyelvet. 2009 decemberében a katalán civilszervezetek népszavazást tartottak, amelyen a lakosság nagyjából 30 százaléka vett részt, és azok 95 százaléka a függetlenség mellett voksolt. A jelenlegi katalán kormánypárt egyértelműen az autonómia mellett foglalt állást. A katalánok tehát – akik az ország lakosságának 20 százalékát adják – erre alapozzák igényeiket – foglalta össze Szilágyi István.

A professzor szerint ha 2014-ben napirendre kerül Skócia kiválása Nagy-Britanniában, jövőre pedig népszavazást rendeznek Katalónia függetlenségéről, akkor annak logikus következménye, hogy nem lehet megakadályozni Székelyföld autonóm régiójának Románián belüli kialakítását sem. „Nem véletlen, hogy éppen Spanyolország, Románia és néhány ország az, amely az autonómia és a regionális önállóság megadása ellen érvel Európában" – húzta alá Szilágyi István.

(Kossuth Rádió nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése