2013. szeptember 13., péntek

Kuruc.info: Magyarország elsőként szakított meg minden kapcsolatot Aszad rezsimjével - kockacukrot kapott a "magyar" külügy

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Get free marketing tips

Be creative, authentic and profitable. Get tips, advice and a FREE copy of "Marketing Basics for Creative Entrepreneurs" when you subscribe today.
From our sponsors
Magyarország elsőként szakított meg minden kapcsolatot Aszad rezsimjével - kockacukrot kapott a "magyar" külügy
Sep 13th 2013, 07:57

Magyarország tavaly decemberben elsőként szakított meg minden kapcsolatot Aszad rezsimjével a közép-európai térségből, ezzel pedig elsőként állt ki politikai deklarációval az Egyesült Államok mellett, amelyet Takács Szabolcs helyettes államtitkár szerint az USA nagyra értékel.

Az amerikai külügyminisztériumban nagyon pozitívan fogadták azt a magyar politikai kiállást az Egyesült Államok mellett, amelyet az elmúlt hetekben Szíria ügyében tapasztaltak – mondta az MTI-nek helyi idő szerint csütörtökön Takács Szabolcs helyettes államtitkár, a külügyminisztérium politikai igazgatója.

Takács Szabolcs az amerikai külügyminisztériumban csütörtökön A. Elisabeth Jones-szal, a közel-keleti térségért felelős államtitkárral és Philip Reekerrel, a kelet-európai térségért felelős helyettes államtitkárral folytatott megbeszélést.

A magyar külügyi tárca politikai igazgatója emlékeztetett rá, hogy Magyarország már tavaly decemberben megszakított minden kapcsolatot Aszad rezsimjével. "Ezt a politikát határozottan folytatva, a közép-európai térségből elsőkként álltunk ki politikai deklarációnkkal az Egyesült Államok mellett" – mondta.

"Az Egyesült Államok a szövetségesi viszonyunk, az atlanti politikánk melletti elköteleződésként értékelte azt is, hogy a saját térségünkből elsőként csatlakoztunk az úgynevezett szentpétervári dokumentumhoz, amelyet a G20-csúcstalálkozóján amerikai kezdeményezésre fogadott el a csoport nyugati fele. Úgy látjuk, ezt az Egyesült Államok nagyon komolyan értékeli" – nyilatkozott Takács Szabolcs.

A helyettes külügyi államtitkár hangsúlyozta, hogy a következetesen képviselt magyar álláspont szerint a szíriai válság kulcsa hosszú távon csakis a politikai megoldás lehet, mert csak ilyen módon lehet elérni a hosszú távon fenntartható stabilitást és a békét, amivel az amerikai partnerek is egyetértettek.

"Támogatjuk, hogy az elmúlt napokban a diplomácia ismét nagyobb teret kapott, azt, hogy az amerikai külügyminiszter orosz partnerével megpróbálja kialakítani azokat mechanizmusokat, amelyek a politikai rendezés irányába fogják elvinni a válságot" – mondta.

"Szeretnénk elkerülni azt, hogy a tárgyalásokat az Aszad-rezsim csak időhúzásra használja fel. Tehát a nyomást fenn kell tartanunk a rezsimen, és Magyarország továbbra is határozottan ki fog állni emellett az amerikai politika mellett, ami alátámasztja a szövetségi viszonyunkat" – tette hozzá. Elmondása szerint partnerei köszönettel fogadták, hogy Magyarország abban is első volt a térségben, hogy felajánlotta: amennyiben kialakul egy olyan útiterv, amely a szíriai vegyifegyver-arzenálnak az ellenőrizhető átadását és megsemmisítését fogja megcélozni, abban magyar vegyifegyver-szakértők részt vennének.

Takács Szabolcs elmondta: a Szíriával kapcsolatos magyar állásfoglalás újabb pozitív visszajelzése, hogy pénteken a Fehér Házban fogadja majd Karen Donfried különleges elnöki munkatárs, a Nemzetbiztonsági Tanács európai ügyekért felelős főigazgatója is.

(MTI)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése