2013. augusztus 22., csütörtök

Kuruc.info: Az éves cél 96,7 százalékán áll a hiány

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Make fitness a way of life

Sign up at a 24 Hour Fitness near you for a 7 day free trial. Join a class and find a community!
From our sponsors
Az éves cél 96,7 százalékán áll a hiány
Aug 22nd 2013, 15:35

A végleges adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének hiánya júliusban 129,5 milliárd forint volt, az első hét hónapban a deficit 851,2 milliárd forintot tett ki, ez az éves előirányzat 96,7 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön a kormányportálon.

A központi költségvetés 179,1 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok 5,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig közel 44 milliárd forintos többlettel zártak. A szokatlanul nagy hiány mögött a kiadások elszaladása áll, a központi költségvetés kiadásai 30 százalékkal voltak magasabbak a tavalyinál. 2012-ben az államháztartás központi alrendszerének első héthavi hiánya mindössze 437,5 milliárd forintot tett ki.

A központi költségvetés bevételei 14 milliárd forinttal maradtak el a tavaly júliusi összegtől, 788 milliárd forint volt. Ezen belül a legnagyobb visszaesés a gazdálkodó szervezetek befizetéseinél jelentkezett: 112 milliárd forintról 48,9 milliárdra csökkent ezen a soron a bevétel. A társasági adó soron 35 milliárdos visszautalás volt. Evából is kevesebb folyt be idén júliusban: a tavalyi 32 milliárd helyett 23 milliárd forint. Bányajáradékból is kisebb összeg érkezett. A bankok 7,5 milliárd forintnyi bankadót fizettek be az év hetedik hónapjában.

A központi költségvetés kiadásai 28 százalékkal magasabb volt júliusban. A tavalyi 752 milliárd forint után 968 milliárd forintnyi kiadás jelentkezett, ami 28,7 százalékos növekedést jelent. Ezen belül az egyedi és normatív támogatások ugrottak meg közel a duplájára: a 2012-es 18 milliárd forint után idén júliusban 35,6 milliárd forintot fizettek ki.

Nagy volt a növekedés a költségvetési szervek kiadásainál is: 249 milliárd forintról 318 milliárd forintra emelkedtek. Az NGM azt írta, az első hét hónapban megugrott kiadások ezen a soron a magasabb személyi juttatásokra és munkaadókat terhelő járulékokra vezethetők vissza, ennek nagy része az iskolafenntartó központnál jelentkezett.

(Index)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése