2013. szeptember 26., csütörtök

Kuruc.info: Telefonba kotyogták ki a 45 millióval "kártérített" retkek, hogy ők gyilkoltak

Kuruc.info
Kuruc.info hírek // via fulltextrssfeed.com 
Curious about BaaS?

Get the full feature comparison in our free eBook comparing the time to create your own cloud backend to a Backend as a Service like Kinvey.
From our sponsors
Telefonba kotyogták ki a 45 millióval "kártérített" retkek, hogy ők gyilkoltak
Sep 26th 2013, 08:11


Az egyik kártérített ártatlan
Terhelő tanúvallomásokra, tárgyi bizonyítékokra, szakértői véleményekre és lehallgatott telefonbeszélgetésekre alapozta az 56 éves id. Burka Ferenc és a 36 éves ifj. Burka Ferenc ellen a Debreceni Ítélőtáblához benyújtott perújítási indítványát a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség. A vádhatóság a gyilkosság alól felmentett apát és fiát társtettesként, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel vádolja, az ítélőtábla az iratokat új eljárás lefolytatására már megküldte az illetékes bíróságnak.

Mint ismert, a két cigányt azzal vádolták, hogy 1999-ben a Hajdú-Bihar megyei Újszentmargitán egy férfit megöltek és kiraboltak: elvittek tőle egy kis értékű tévéantennát, amelyet az akkori nyomozás során nem sikerült fellelni. 2002-ben a fiút 15 évi, az apát 13 évi fegyházra ítélték, de 2003-ban a Szegedi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az ítéletet, s új eljárásra kötelezte a bíróságot. 2005-ben a vádlottakat "bizonyítottság hiányában" felmentették, ezt a Debreceni Ítélőtábla 2006-ban helybenhagyta.


A másik kártérített ártatlan - 25 milliója volt, hogy kicsípje magát
A két nem hiába születettet közel hat év elteltével helyezték szabadlábra. Ezután a Zeke László debreceni ügyvéd által képviselt egykori elítéltek kártalanítási pert indítottak az állam ellen, s "indokolatlan" börtönbüntetésük miatt a Magyarországon valaha megítélt legmagasabb összegű állami kártalanítást kapták: az apának 20 millió, fiának pedig 25 millió forintot ítéltek meg.

Az ügyben idén tavasszal kerültek elő újabb bizonyítékok. A perújítási indítványban említett, titkosszolgálati módszerekkel rögzített telefonbeszélgetésekben elhangzik: az egyik tanú emlékezteti ifj. Burka Ferencet, hogy embert öltek, mire a férfi rá akarja venni, hogy erről ne beszéljen. Lehallgatták id. Burka Ferencet is, aki a feleségéről közli, hogy „ugyanúgy bűnös, minden nyomot eltüntetett, falazott".

A Debreceni Ítélőtábla két héttel ezelőtt megállapította, hogy az ügyészség perújítási indítványa alapos, mert új tárgyi bizonyítéknak tekinthető a tetthely környékén a közelmúltban talált, erősen rozsdás tévéantenna, amely szakértői vélemény szerint a korrodáltsága alapján a gyilkosság idején kerülhetett a földbe. Az ítélőtábla perújítási alapnak fogadta el a terhelő vallomásokat s a lehallgatott telefonbeszélgetéseket is.

Amennyiben az új eljárásban jogerősen elítélnék Burkáékat, úgy kérdésessé válna a kifizetett "kártalanítás" sorsa. A kártalanítás ügye nem része a most újra indult eljárásnak, ezért az államnak jogi lépéseket kellene tennie az összeg visszaszerzéséért. (Sok sikert... - a szerk.)

Az új büntetőperben id. és ifj. Burka Ferencet ismét Zeke László képviseli, aki azt mondta: szerinte továbbra is tisztázatlanok a legfontosabb kérdések, például az, hogy ha Burkáék valóban antennát akartak lopni, akkor miért nem akkor tették, amikor a tulajdonos nem volt otthon. Továbbá, ha annyira kellett nekik egy antenna, hogy öltek is érte, miért ásták volna el? Harmadrészt honnét tudja az ügyészség, hogy az áldozattól ellopott antennáról van szó, ha azt a nyomozás során nem sikerült beazonosítani?

A lehallgatásokról Zeke László közölte: indulatos családi veszekedések során a felek sok mindent egymás fejéhez szoktak vágni, ezért akkor foglal állást erről, ha az új eljárásban további részletek állnak majd rendelkezésre.

(Nol nyomán)

You are receiving this email because you subscribed to this feed at blogtrottr.com.

If you no longer wish to receive these emails, you can unsubscribe from this feed, or manage all your subscriptions

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése